Slavné věty astronautů i zvuky vesmíru. Archiv NASA je přístupný na webu

Americká vesmírná agentura NASA na internetu zveřejnila část svého zvukového archivu. Dostupný je na serveru soundcloud.com. Sbírka si 60 krátkých klipů obsahuje třeba slavné věty astronautů i zvuky hlubokého vesmíru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neil Armstrong

Neil Armstrong | Foto: NASA

Vysílání družice Sputnik poslouchal v říjnu 1957 na rozhlasových přijímačích snad celý svět. Teď je možné si slavné pípání pustit i na webu.

V archivu jsou také záznamy komunikace s různými astronauty při misích raketoplánů, programu Mercury nebo Apollo.

Nechybí samozřejmě známá slova Neila Armstronga, který 20. července 1969 hlásí, že Orel přistál, tedy že lunární modul úspěšně dosedl na povrch Měsíce. O několik hodin později pak Armstrong oznamuje: Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.

Přehrát

00:00 / 00:00

NASA zpřístupnila svůj zvukový archiv. Co obsahuje, přiblížil redaktor Ondřej Bouda

A sbírka by určitě nebyla kompletní bez další věty, která se ozvala z Apolla 13, tedy „Houstone, máme problém“.

Kromě těchto opravdu legendárních záznamů si zájemci mohou poslechnout, jak zní tak obyčejné věci, jako je start rakety nebo vysouvání podvozku raketoplánu. Ale možná vůbec nejzajímavější jsou zvuky vesmíru, třeba vysílání planety Saturn, jak ho zaznamenala sonda Cassini.

Podobně lze do zvuku převést libovolné elektromagnetické záření, tedy nejen frekvence, které používá rozhlas, ale i záření gamma nebo viditelné světlo. Tak vznikl i zvukový záznam hvězd z teleskopu Kepler, který jinak pátrá po planetách mimo sluneční soustavu.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme