Povolební jednání se ve městech šumperského okresu vlečou

Kdo se postaví do čela měst v okrese Šumperk, je zatím velkou neznámou. Koaliční jednání stále běží naplno. Zástupci jednajících stran avizovali možný výsledek už na konec minulého týdne, zatím ovšem rozhodnuto není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumperk pohledem z rozhledny

Šumperk pohledem z rozhledny | Foto: Miroslav Kobza

V Šumperku mají komunální volby dva vítěze. Po pěti mandátech v zastupitelstvu získali jak sociální demokraté, tak Nezávislá volba.

Jednání o podobě koalice začala hned po volbách. Nezávislá volba potvrdila podporu lidovců, Strany zdravého rozumu a TOP 09. K zisku nadpolovičního počtu hlasů v zastupitelstvu to ale nestačí.

Čeká se tak na rozhodnutí sociálních demokratů, kteří ve volbách získali taktéž pět mandátů. Jednat mají dnes. „Budou předloženy výsledky z povolebních jednání a členové přijmou další opatření,“ uvedla za šumperskou organizaci ČSSD Irena Jonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební vyjednávání na Šumpersku sleduje redaktorka Zdeňka Jílková

Rozhodnuto zatím není ani v Zábřehu. Výsledek slibuje starosta František John z KDU-ČSL příští týden: „Máme za sebou první kolečko setkání s politickými subjekty, se kterými bychom rádi uzavřeli koalici.“

„Jsou to subjekty kromě KSČM a hnutí ANO. Předběžně jsme se na uzavření koalice domluvili, pracujeme na projektových úkolech a námětech, které budou součástí koaliční smlouvy. Předpokládáme, že naším nejbližším partnerem bude ČSSD, které jsme nabídli post místostarosty,“ přiblížil.

Zatím bez výsledku jednají i v Mohelnici. Naopak jasno už mají v Úsově. Volby tam vyhrálo Sdružení nestraníků v čele s dosavadním starostou Jiřím Holoušem.

Získali nadpoloviční počet hlasů v zastupitelstvu, koaličních jednání tak prý nebylo třeba. „Tichá dohoda před volbami byla, že nás podpoří v případě potřeby komunistická strana. Starostou bych měl zůstat já,“ dodal Holouš.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme