Šéfa rozestavěného berlínského letiště odvolali neoprávněně, rozhodl soud

Příběh kolem nedostavěného berlínského Letiště Willyho Brandta má další dějství. Soud rozhodl, že někdejší ředitel Rainer Schwarz byl dozorčí radou odvolaný neoprávněně a měl by dostat několikamilionové odškodné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření mezinárodního letiště v Berlíně se posune až o několik měsíců

Otevření mezinárodního letiště v Berlíně se posune až o několik měsíců | Foto: Klára Stejskalová

Z letiště, které mělo nahradit dosluhující Tegel a Schönefeld, se mělo podle původních plánů létat už před třemi lety, termín se však odsouval.

Když Rainer Schwarz loni v lednu přiznal, že hotovo nebude ani na konci roku 2013, zlomilo mu to obrazně řečeno vaz – rada ho odvolala.

Berlínský soud nyní rozhodl, že odvolání nebylo oprávněné. V rozsudku stojí, že není možné prokázat, že by průtahy způsobil sám ředitel Schwarz zanedbáním povinností.

Nic na tom nemění ani četná pochybení jeho podřízených, jež znějí někdy až neuvěřitelně. Například plánovač, který pracoval na jedné z problémových částí, měl namísto požadovaného vysokoškolského titulu inženýra jen výuční list.

Soud také uznal, že má odvolaný Schwarz dostat i ušlý plat za dobu, kdy nestál v čele letiště. Za 21 měsíců to dělá 1,6 milionu eur, tedy přes 44 milionů korun. To jen zvýší už tak astronomicky vysoké náklady na stavbu letiště.

Původní rozpočet se už víc než zdvojnásobil na současných bezmála šest miliard eur, tedy v přepočtu skoro 158 miliard korun. A zřejmě poroste dál.

V současnosti to vypadá, že zkušební provoz moderního vzdušného přístavu nezačne ani v první polovině roku 2016.

kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme