Poslanci se pokusí přehlasovat dvě prezidentova veta. Jde o služební zákon a dětské skupiny

Poslanci se dnes pokusí přehlasovat veta prezidenta Miloše Zemana. Znovu budou jednat o novele služebního zákona a také o vládním návrhu zákona o dětské skupině. Ten podle prezidenta ohrožuje takzvané lesní školky, které by nejspíš nemohly splnit přísná, zákonem daná hygienická pravidla a musely by skončit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

Vládní koalice není v názoru na zákon o dětských skupinách jednotná. KDU-ČSL si myslí, že by mohl ohrozit existenci takzvaných lesních školek. Chce od příslušných ministerstev záruky, že se to nestane. Lidovci proto zatím s podporou zákona váhají.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD ale není cílem lesní školky zlikvidovat:

„Co se týče organizací, které provozují dětské kluby, zejména pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, tak s nimi jednáme. Nemusí mít žádné obavy, že je zavřeme. Je to ministerstvo práce a sociálních věcí, které bude dětské skupiny registrovat. V žádném případě lesním školkám nechceme ublížit.“

Jednodušší by mělo být hlasování o služebním zákonu. Ten prezident vetoval proto, že v něm zůstaly funkce politických náměstků na ministerstvech. Na podobě zákona se ale po dlouhých debatách dohodla koalice s pravicovou opozicí.

„My jsme uzavřeli politickou dohodu, a dohody držíme. Budeme hlasovat proti vetu prezidenta. Sněmovnou to projde, předpokládám, jednoduše,“ říká Zbyněk Stanjura, šéf poslanců ODS.

Pokud sněmovna Zemanovo veto přehlasuje, obrátí se prezident nejspíš na Ústavní soud.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme