Zápas Slovanu se Spartou bude řešit UEFA, hráči o nebezpečí věděli předem

Utkání mezi Slovanem a Spartou skončilo v Bratislavě česko-slovenskou ostudou evropského rozměru a dohrálo se jen díky velké benevolenci rozhodčích a delegáta. Tribuny se totiž na konci prvního poločasu změnily v bojiště a po částečném zklidnění situace se zápas dohrál po více než půlhodinové pauze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Sparty se cestou ze svého sektoru ozbrojili částmi zničeného vybavení stadionu

Fanoušci Sparty se cestou ze svého sektoru ozbrojili částmi zničeného vybavení stadionu | Zdroj: ČTK

„Jsou tu vytrhané sedačky. Lidé se skrz ně po některých ranách kulili dolů. Jiní utíkali s dětmi, dokonce je podávali na komentátorské stanoviště,“ komentoval dění na bratislavské tribuně reportér ČRo Mirko Vasić, který se na chvíli stal zpravodajem z války chuligánů a záchranářem v jedné osobě.

Vzduchem létaly sedačky, kusy železného plotu a další předměty, pokojní fanoušci prchali, jak se dalo, radikálové z obou táborů se navzájem i s policií a pořadateli potýkali i po uklidnění nejhorších výtržností až do konce zápasu a uprostřed toho se hrála Evropská liga.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v centru násilností na Pasienkách se ocitli i reportéři ČRo, jedním z nich byl Jan Kaliba

„Vím, že třeba v Jižní Americe to chodí tak, že být hráčem, tak strach mám. Ale když se to semele v Česku nebo na Slovensku, nepopereme se s fanoušky. Strach jsem neměl, ale je to škoda,“ naznačuje český záložník Slovanu Tomáš Jablonský, že hřiště bylo jedním z bezpečnějších míst na stadionu.

Na stadionu Pasienky, kde se zápas odehrál, totiž bylo téměř nemožné zajistit bezpečnost. UEFA Slovanu výjimku pro pořádaní utkání Evropské ligy udělila až na poslední chvíli.

„Když se na takovém stadionu hraje pohár a jsou tam 3 pořadatelé, kteří tam stojí. Před zápasem jsme dostali pokyn, že se může stát, že diváci mohou vběhnout na hřiště, abychom se běželi schovat do hlavní tribuny, nechápu to,“ přemýšlí kapitán Sparty David Lafata.

Odveta bude už za dva týdny

Pořadatelé a Evropská fotbalová unie s výtržnostmi předem počítali. Ani policejní těžkooděnci nepomohli zachytit problém v zárodku, a tak utkání Sparty stejně jako na jaře v domácí lize v Ostravě rámovaly výjevy jako z akčního filmu.

I tentokrát šli hráči Sparty po zápase svému kotli poděkovat. „Nevím, jestli to vyvolali sparťani, nebo Slovan. Myslím, že je slušnost poděkovat fanouškům. Jsou i jedinci, kteří nás podporovali slušně a dobře. Těm jsme šli poděkovat,“ vysvětluje obránce Pavel Kadeřábek.

Zápas se bude dohrávat u disciplinární komise UEFA, Slovanu i Spartě se hodně prodraží a skoro až jako výhrůžka zní za jiných okolností prostá informace, že za necelé dva týdny se v Praze hraje odveta.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme