Ceny Technologické agentury za výsledky aplikovaného výzkumu

24. říjen 2014

Čidla měřící vlhkost půdy i třeba fotbalového hřiště, elektroletadlo a další projekty snižující spotřebu a chránící životní prostředí získaly letošní ceny Technologické agentury ČR.

Nejlepší řešitelé projektů aplikovaného výzkumu tento týden převzali ceny Technologické agentury České republiky udělované ve čtyřech kategoriích: užitečnost řešení, originalita řešení, ekonomický přínos a řešení pro kvalitu života. Největší pozornost poroty letos zaujala jednoduchá a levná unikátní čidla zaznamenávající otřesy půdy a měřící její aktuální vlhkost a teplotu, která mohou sloužit pro lepší péči o krajinu, zahrádku nebo dokonce fotbalové hřiště, ale také pro přesnější předpovídání událostí související s přemírou, nebo naopak nedostatkem vody v půdě – od jejích sesuvů po optimální využívání vodních zdrojů.

Prototyp čidel byl testován v extrémních podmínkách českých hor i v Himálaji. Oceněny byly také úsporné zvedací plošiny s rekuperačním převodníkem, elektrické letadlo i software, který umožní zemědělcům zvolit optimální množství a druh pesticidů s co nejmenšími účinky na životní prostředí. Na jeho vývoji se podílel tým odborníků z několika institucí či společností. Hlavním řešitelem byl profesor František Kocourek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

autor: Jana Olivová
Spustit audio