Zaměstnanci kladenské Poldovky opět nedostávají výplaty. Provoz ocelárny se zastavil

Kladenský ocelářský podnik Poldi musel včera zastavit část výroby, a to konkrétně provoz ocelárny. Chyběli totiž zaměstnanci. 70 procent pracovníků z tamního úseku je totiž doma - na dovolené nebo na nemocenské. Lidé nechodí do práce, protože jim firma zase neposlala výplaty. Podle odborářů někteří zaměstnanci už ani nemají peníze na to, aby se dostali do práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál Poldi - Kladno

Areál Poldi - Kladno | Foto: Jana Káninská

Zatím nikdo nedostal peníze za září a asi 40 lidí dosud nemá mzdy ani za srpen. Problémy s penězi se táhnou v Poldovce už mnoho měsíců, prakticky od doby, kdy podnik před dvěma lety koupil ruský majitel. Odboráři kvůli tomu před více než měsícem dokonce hodinu stávkovali.

Lidé z vedení firmy už několikrát zaměstnancům slibovali, že výplaty začnou posílat včas. Nedodržování slibů zdůvodňují tím, že nemají peníze a že Poldovce její dodavatelé platí pozdě.

Zatím vždycky peníze lidem podnik doplatil, někdy s mnohatýdenním zpožděním. K současné situaci, kdy už je ohrožena výroba, se ale vedení firmy nechce vyjadřovat.

Odbory žádají o pomoc

Personální ředitel Antonín Čimera jenom řekl, že situace je ve firmě hodně špatná. Šéf odborářů Richard Mosr požádal kvůli tomu o pomoc zvoleného senátora za Kladno Jiřího Dienstbiera za ČSSD. Podle Mosra je stav Poldovky katastrofou.

„Včera jsme se spojili s vyššími odborovými orgány a chceme, aby nám jejich členové pomohli,“ řekl Mosr. „Aby upozorňovali ruského velvyslance na to, jak se tady zahraniční firmy chovají, že nedodržují základní pravidla a zákony České republiky.“

Samotní zaměstnanci mají velké problémy se splátkami a dalšími závazky.

„To víte, že se špatně šetří, ale je potřeba něco uškudlit,“ říká žena. „Protože když to takhle je, co bych dělala? A mám děti.“

V celém areálu hutí Poldi pracovalo před revolucí víc než 20 tisíc lidí. Po revoluci přešla Poldovka do soukromých rukou a postupně krachovala.

Teď v obrovském areálu fungují desítky malých firem, většina staveb tam ale chátrá.

Na tradici hutního průmyslu na Kladensku navázala právě novodobá ocelárna Poldi, která teď zaměstnává kolem 450 lidí. Už dlouho se ale potýká s finančními problémy.


Zvětšit mapu

mkp, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme