Vinařskému inspektorovi polili dům kyselinou. Jižní Morava volá po větší ochraně kontrolorů

Policie na jižní Moravě vyšetřuje útok na pracovníka inspekce, která kontroluje trh s vínem. Jeho auto a dům někdo polil kyselinou. Svaz vinařů a Jihomoravský kraj dnes vyzvaly stát, aby dal kontrolorům větší pravomoci a aby zajistil jejich ochranu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenka vína - víno

sklenka vína - víno | Foto: Fotobanka stock.xchng

Útoku, k němuž zprávy na webu jihomoravského kraje došlo „v uplynulých týdnech“, pravděpodobně souvisí s prací inspektora. Muž prý čelil méně závažným útokům už v minulosti.

„Možná se jenom shodou náhod nestalo nic horšího, a možná se může stát někdy příště. A to je to, co nemůžeme připustit, a hlavně stát to nesmí připustit,“ uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Kromě bezpečnosti kontrolorů jde i o pověst jihomoravského vinařství.

„Odhadované daňové úniky v oblasti pančování vína jsou v řádech miliard korun, studie Svazu vinařů hovoří o 2,5 miliardy korun ročně. Počínaje dneškem říkáme, že vinařští šmejdi nemohou používat takovéto extrémní metody. Chceme, aby si na ně stát došlápl. Hovořil jsem s ministrem vnitra Milanem Chovancem, chceme, aby se inspektoři, kteří mají na starost víno, stali součástí daňové kobry, a aby tito lidé byli také ochráněni,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) na krajském webu.

Vlasta Gajdošíková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme