Královéhradečtí lesníci vylovili první kapry. Ti ale na vánoční stůl ještě nepůjdou

Královéhradečtí lesníci začali pod vedením hlavního baštýře s tradičním podzimním výlovem ryb. Jako první přišel na řadu ten nejstarší – městský rybník Roudnička. Událost si jako obvykle nenechali ujít nadšení rybáři ani rodiny s dětmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Rožmberka

Výlov Rožmberka | Foto: Mária Pfeiferová

Samotný výlov začal o půl osmé ráno, předcházela mu ale řada příprav. Voda se totiž z rybníků začíná pomalu vypouštět už několik dní předem.

Včera pak museli zaměstnanci Městských lesů Hradec Králové, které hradecké rybníky obhospodařují, položit do rybníka podložní síť, takzvanou podložku, na kterou se ryby stahují upouštěním vody.

Baštýř pak Roudničku celou noc hlídal před pytláky a kontroloval stav vody. Ráno dorazila zhruba desítka pomocníků. Lesníkům i baštýři šla práce rychle od ruky, výlov skončil už v deset hodin.

Na břehu se shromáždila řada diváků. „Dneska tady jsme úplně poprvé. Jsme tady celá školka a zatím se nám to moc líbí. Je to pro děti určitě netradiční zážitek,“ svěřila se Lucie z Hradce Králové.

Přemnožené bílé ryby

Baštýř očekával, že Roudnička vydá zhruba 25 metráků kaprů, což se podle předběžných odhadů naplnilo. S výsledkem výlovu je tedy spokojen. Většina kaprů je ovšem násadových, což znamená, že je lesníci přemístí do dalších rybníků, aby do příštího roku ještě dorostli.

Kromě tradičního hradeckého kapra ale v sítích uvízly i další ryby. „Vyskytnul se tady v hojném počtu candát, z čehož jsme měli radost, ale nebyla to ještě ryba konzumní, takže jsme ji znovu nasadili. Dále se tady vyskytla nějaká štika, sumec velký. Z toho jsme vybrali nějaké tržní ryby, které už odjely do prodeje,“ přiblížil baštýř Jan Hýsek.

Výlov rybníka | Foto: Michal Jindra

Ryby prý byly v dobrém zdravotním stavu. Jediné, co lesníky příliš nepotěšilo, byl velký počet takzvaných bílých ryb, například cejnů nebo perlínů. Z hlediska soužití s chovanými rybami se jedná o škůdce, protože požírají plankton a krmivo, které do rybníka přidávají lesníci, aby kapři dobře rostli. Právě tyto bílé ryby by měli likvidovat dravci, v Roudničce jich na to ale nebylo dost.

Výlovy rybníků se teď budou konat prakticky každý týden. V sobotu 1. listopadu přijde na řadu Datlík, v pátek 7. listopadu Cikán, v pátek 14. listopadu Plachta a v pátek 21. listopadu Jáma. Vrcholem ovšem bude v sobotu 29. listopadu výlov rybníka Výskyt. Ten totiž tradičně vydává nejvíc kaprů, kteří už pak navíc putují na vánoční stoly.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme