Evakuovaní obyvatelé Vrbětic a Vlachovic se vrátili domů, klidní ale nejsou

Obyvatelé Vrbětic a Vlachovic na Zlínsku, kteří museli na několik hodin opustit své domovy, se do nich už vrátili. Ráno muselo z vesnic odjet přes 700 lidí, protože pyrotechnici prohledávali okolí výbuchem zničeného muničního skladu. Tlaková vlna vymrštila munici stovky metrů do okolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyrotechnická služba - ilustrační foto

Pyrotechnická služba - ilustrační foto | Foto: Policie ČR

„Všude dobře, doma nejlépe; S takovými zprávami můžete chodit pořád,“ reagovali evakuovaní lidé poté, co se mohli vrátit do svých domovů místo v původně plánovaných 16 hodin už krátce po poledni.

„Teď se ale bojím, moc,“ přiznává seniorka Marie z Vrbětic. Přála by si prý zrušení muničního skladu, který vnímá jako stále velkou hrozbu. „Byla bych strašně ráda, kdyby to tady skončilo a nic tam nebylo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé z obcí na Zlínsku evakuovaní kvůli pyrotechnickému průzkumu, se vrátili domů. Klidní prý ale nejsou. Natáčela s nimi Andrea Kratinová

Návrat domů potěšil i její sousedku, klidná ale také není. „Po tom, co jsme tady zažili, se samozřejmě cítíme být ohroženi. A doufáme, že v této věci budou konat ti, kteří jsou zainteresovaní,“ věří.

„Samozřejmě že už nejsme v takové pohodě, jak jsme byli,“ dodává paní Ludmila z Vlachovic. Chybí jí prý informace, například co je ve skaldech za jejich domy za munici.

Své obavy neskrývá ani další z místních František. „Ten klid už takový nebude, než se na trošku zapomene,“ konstatuje starší pán, který prý rád houbaří a nyní se musí při procházce lesem dobře dívat na to, kam šlape.

„Muniční sklad je určitě vždycky riziko,“ říká starostka Vlachovic Ludmila Nejedlá z KDU-ČSL. Muniční sklad za vesnicí fungoval dlouhá desetiletí bezproblémově, vrásky na čele jí prý začal dělat poměrně nedávno.

„Když se tam začala budovat provozovna recyklace raketového paliva. Takže uvidíme, jakým způsobem to bude zhodnoceno do budoucna po této události,“ poznamenává.

Pyrotechnici neopustí zasaženou lokalitu dřív, než napadne sníh. Evakuovat místní obyvatele už podle nich zřejmě nebude nutné.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme