Změna času přináší víc škody než užitku, tvrdí její kritici

Ručičky se v noci ze soboty na neděli posunou ve tři hodiny ráno zpátky na druhou hodinu. Tím se noc prodlouží o hodinu a přejde se zpět na standardní, takzvaný zimní čas. V minulosti měla změna smysl hlavně kvůli tomu, že se muselo méně svítit. Kritici teď říkají, že tento efekt se už dávno vytratil a posouvání způsobuje lidem více problémů než užitku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod z letního času na zimní

Přechod z letního času na zimní | Foto: Michal Jindra

„Pozitiva jsou výrazně menší než negativa. V dnešní době je spíše problém v tom, že je hodně oborů, kde lidi potom mají problém se soustředit a koncentrovat,“ řekl europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Připojil se k iniciativě For only one time, která bojuje za zavedení jednotného času.

„Já jsem vlastnil čtyři roky neurolaboratoř a mám vystudovanou psychoterapii v Rakousku. Do neurolaboratoře chodilo při střídání časů především spousta sportovců a manažerů, kteří měli problém večer zabrat nebo se soustředit,“ vysvětlil.

Možností je letní čas zrušit. Existuje i idea sjednotit střední a západní Evropu do jednoho časového pásma. Do podobné kampaně v Německu se pustila například bavorská CSU nebo Pirátská strana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak změna času lidi ovlivňuje, se ptal Martin Ježek

„Není to téma tak politicky napínavé jako třeba důchodová reforma. Nemyslíme si, že by se na rušení letního času daly sbírat politické body. My jen vidíme, že posouvání už nedává smysl, a proto by se mělo zrušit,“ uvedl Manfredo Mazzaro z německé Pirátské strany.

Podle specialisty na medicínu spánku Manfreda Cassela má změna času na člověka stejný dopad jako časový posun při přeletu mezi kontinenty. „Reakcí těla je pak stres. Negativně změna času dopadá i na hormony v lidském těle.“

Posunutí ručiček může i formálně změnit sled událostí. Například narození dvojčat právě v momentě změny. Střídání letního a zimního času také komplikuje orientaci v tom, kolik je hodin v jiných časových pásmech, například v Jižní Americe.

Nejvýrazněji podzimní změnu času pocítí cestující v nočních vlacích. „Týká se to 12 dálkových mezinárodních vlaků ČD, které budou hodinu čekat ve stanicích po České republice. Pokud by cestující potřebovali jakékoli informace o těchto, které budou čekat, stačí zavolat na kontaktní centrum na linku 840 112 113,“ říká mluvčí Českých drah Radek Joklík.

S přecházením na letní čas se začínalo v Evropě za první světové války. V českých zemích, které byly součástí Rakouska-Uherska, byl letní čas poprvé v roce 1916. Jako hlavní důvod pro jeho zavedení se uváděly úspory elektřiny a zmírnění energetické špičky.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme