Dětský pěvecký sbor zahraje na koncertě Světlo pro Světlušku i africkou skladbu

Zářící vzducholoď nad pódiem v Pražské křižovatce zpestří návštěvníkům dnešní koncert Světlo pro Světlušku. Vystoupí na něm Chinaski, Xindl X a také řada nevidomých umělců. Představí se ale i nevidomí sportovci. Chybět nebude tradičně ani početný dětský sbor, který zahraje také africkou skladbu na nevšední nástroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generálka koncertu pro Světlušku

Generálka koncertu pro Světlušku | Foto: Dominik Herr

Ani letos nebude na koncertě Světlo pro světlušku chybět dětský sbor pod vedením manželů Hany a Miloslava Tenglerových:

„Žánrově je to moderní repertoár, vybočuje to z našeho obvyklého repertoáru. Vydatně nám v tom pomáhal Kühnův dětský sbor,“ říká Miloslav Tengler.

Na děti ze sboru, z nichž některé jsou nevidomé, čeká letos ale nevšední úkol. Pod vedením bubeníka a perkusionisty Tokhiho nacvičily jednu africkou skladbu. Zahrají ji na netradiční nástroje.

„Dostanou takové speciální nástroje – plastové trubičky. Nacvičili jsme s nimi sborovou píseň. Každá ta trubička je jinak dlouhá, má jinou barvu a tón. Tím, že budou hrát všichni spolu, a já to budu dirigovat, dají dohromady melodii,“ vysvětluje hudebník Tokhi.

Příspěvky pro Světlušku:
- číslo účtu 99999 99999/0100,
- dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 28,50 Kč),
- nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku),
- návštěva koncertu, vstupné 300 korun.

Podle něj je skladba oslavou stromu a elementu, který je s ním spojen. „Má pět částí rytmu a jednu, která znamená nebe, kam sahá koruna. Děti jsou rozděleny do všech skupin, protože vlastně stojí ve třech částech, každá je rozdělena napůl. Přišlo mi, že je nejjednodušší to naplánovat tak, aby to zapadalo a vystačily si tak, jak budou postavené,“ dodává Tokhi.

Jak se jim část skladby s názvem nebe povedla, si budete moci poslechnout buď přímo na Pražské křižovatce (kostel sv. Anny), nebo v živém přenosu na Radiožurnálu a v České televizi.

Na koncertě pro Světlušku doprovodí kapelu Chinaski nevidomí zpěváci

Číst článek

Světluška se letos více vrhla do sportu. Podle ředitele Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysla Filipa je to proto, že mezi nevidomými nejsou jen talentovaní zpěváci, ale i sportovci:

„Před jejich výkony můžeme smeknout i my vidící. Lézt na hory, být vicemistrem v cyklistice nebo drezúrovat koně je zajímavý a parádní výkon. Světluška chce upozornit, že i nevidící mají své sny, potřeby a zájmy. A my se jim s některými těmi věcmi snažíme pomáhat.“

Benefice by měla vynést další peníze pro sbírku, která už víc než 10 let podporuje zrakově znevýhodněné lidi.

Program koncertu Světlo pro Světlušku | Foto: Milan Dvořák Lenka Červenková

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme