Příchod nového roku se v islámském světě slaví spíše modlitbami

Začíná rok 1436 islámského kalendáře. Takzvaný letopočet podle hidžry má svůj původ v historických událostech z doby proroka Mohameda. Islámský kalendář je lunární a řídí se jednotlivými fázemi Měsíce. Nový rok tak vždy stanovují nejvyšší náboženské instituce na základě astronomických pozorování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámskou Káhiru už pohltila nová doba

Islámskou Káhiru už pohltila nová doba | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Islámský kalendář je spíše liturgický, určují se podle něj náboženské svátky jako například Íd al-Adhá nebo měsíc Ramadán.

V běžném životě se jím muslimové neřídí, přestože přesné datum je malým písmem uvedeno v záhlaví novin i v diářích.

Výjimku představují Írán a Afghánistán, kde platí odlišný islámský kalendář. Je solární a používá se i v každodenní praxi.

Oba tyto islámské letopočty se odvíjí od takzvané hidžry, což v arabštině znamená emigrace. V roce 622 podle gregoriánského kalendáře odešel prorok Mohamed z rodné Mekky, kde se jeho učení setkalo s nepochopením, do Mediny, kde ho naopak vítali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kalendáře na Blízkém východě se zajímal zpravodaj Štěpán Macháček

Oslavy nového roku nejsou například v Egyptě nijak nápadné a bujaré, omezují se většinou na speciální sváteční modlitby v mešitách. Běžní Egypťané ale využívají toho, že je dnes volný den.

Na Blízkém východě se používají i další, převážně liturgické letopočty. Koptští křesťané, kteří tvoří asi 10 procent obyvatel Egypta, teď mají rok 1731. Kalendář, který má 13 měsíců, vychází z historie jejich církve. To lunisolární židovský kalendář se počítá od stvoření světa a momentálně je podle něj rok 5775.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme