Kapucíni dostali šanci zažádat v restituci o bývalý klášter v Opočně, darovali by ho městu

Řád kapucínů má šanci získat v restituci bývalý klášter v Opočně. Rychnovský soud totiž určil, že jeho majitelem je stát, a nikoli Královéhradecký kraj. Ten ho od státu získal v roce 2002 a právě to napadla žalující strana. Podle ní tehdy areál podléhal takzvanému blokačnímu paragrafu a jeho převod tak byl protizákonný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapucínský klášter v Opočně

Kapucínský klášter v Opočně | Foto: Wikipedia Commons

„Soud v tomto sporu musel vzít v potaz ne výslovné znění zákona, ale jeho smysl. A smysl toho ustanovení je dát církvím příležitost ucházet se o svůj majetek v restitučním řízení,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Michal Strnad.

Královéhradecký kraj s tím nesouhlasí. Až jeho rada rozhodne, jestli se odvolá. Pokud ale krajský soud rozsudek toho okresního potvrdí, krajský úřad se bude soudit dál, tentokrát o peníze, které do areálu investoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti opočenského kláštera natáčela redaktorka Kristýna Štanderová

„Jisté je jedno, pokud bychom tento majetek vraceli státu, budeme soudně žádat o náklady, které jsme vložili za celá léta do údržby tohoto majetku,“ říká krajský radní Josef Dvořák z ČSSD.

Kapucíni teď musejí počkat, až bude rozsudek rychnovského soud pravomocný. Pak mají rok na to, aby o bývalý klášter zažádali v restituci. Už předem ale sepsali darovací smlouvu městu Opočno.

Ne sklad, ani lunapark

Podle starosty Štěpána Jelínka ze Sdružení Opočno ještě vůbec není jasné, jak konkrétně by město areál využilo:

„Tím se bude zabývat až budoucí zastupitelstvo, pokud to dopadne. Tady jde spíše o to, že to jsou dva hektary pozemků v centru města, nádherný areál a budova památkově chráněná. My jsme chtěli mít pouze vliv na to, co se bude v areálu dít, že tam nebude sklad nebezpečného odpadu, lunapark nebo cokoli jiného. Aby ten objekt sloužil k tomu, k čemu si myslíme, že by měl sloužit – ke kulturním a duchovním účelům nebo něčemu takovému.“

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových poslal Českému rozhlasu pouze krátké vyjádření ve smyslu, že se nejdřív musí seznámit s písemným vyhotovením rozsudku, než přijme nějaké stanovisko.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme