Zamykání hradu Velhartice ozvláštnil běh pážat, rytířů i hradních dam

Správné loučení si každý představuje jinak. Někdo po anglicku taktně zmizí, jiný se loučí ve velkém stylu. A právě pro druhou variantu se rozhodli na hradě ve Velharticích. Sezonu tady každoročně uzavírá akce zamykání hradu s během o hradní klíč, kterou si nenechá ujít až tisícovka návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumavský hrad Velhartice

Šumavský hrad Velhartice | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Ačkoliv podzim nepatří, co se památek týče, k návštěvnicky silnému období, poslední říjnová sobota to na hradě Velhartice rozhodně vynahradí.

„Tradiční zamykání hradu Velhartice je už velmi oblíbená poslední akce sezóny. Letos je to šestnáctý ročník. Základem jsou rozběhy v blízkosti hradu pro všechny věkové kategorie – od pážat od tří let, přes panoše a hradní pány a hradní dámy. Všichni si tak mohou zazávodit, samozřejmě muži mají trať o něco obtížnější, asi šest kilometrů,“ popisuje organizátorka Anděla Mejstříková ze správy hradu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šestnáctý ročník zamykání hradu Velhartice nabídne návštěvníkům možnost soutěžního běhu i bohatý doprovodný program

Závodníci se mohli k běhu hlásit od 13. hodiny s tím, že pážata startovala ve 14 hodin, panoši a hradní dámy po 15. hodině, a rytíři, tedy muži, v 16 hodin. Vítězové se pak dočkali zajímavých cen, například vyhlídkového letu.

Součástí akce je i doprovodný program pro nesportovce. Ženy mohou ocenit třeba ukázku zdobení dortů nebo vazby podzimních kytic. Na děti čekají historické i pohádkové bytosti v rámci volných prohlídek hradu.

„Odpoledne je doplněno pohádkami, muzikou, bohatým občerstvením v hradní restauraci a jezdí sem i stánek se staročeským trdlem. Lidé tak nemusí jen běhat, ale mohou ochutnávat i různé dobroty,“ dodává organizátorka.

Správa hradu také připravila řemeslné dílny, kde si mohou zájemci vyrobit třeba lampion, který se následně bude hodit - zamykání hradu totiž před 19. hodinou zakončí ohňostroj a po něm lampionový průvod.

„Ohňostroj je odpalován na samotném hradě z hradního mostu. Lampionový průvod, který doprovázejí hradní postavy, vychází z hradní brány a směřuje na náměstíčko před kostel do Velhartic,“ přibližuje Anděla Mejstříková.

Ve Velharticích se s návštěvníky rozloučí zatím jen symbolicky. Hrad bude přístupný i při úterním státním svátku.

Anna Maňourová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme