Inventury hradů a zámků často překvapí, vzácné předměty se tu ztrácí i znovu nachází

Pravidelná inventarizace na hradech a zámcích může po sezóně odhalit ztráty historických předmětů, ale na druhou stranu občas památkáři objeví i věci, o kterých předtím nevěděli. Asi nejvíce nových položek zaregistrovali na Buchlově i přesto, že tam inventura ještě neskončila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Buchlov

Hrad Buchlov | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Při inventarizaci knihovního fondu se nám podařilo v depozitáři obrazů nalézt několik složek s tiskovinami a listinami, které obsahovaly zápisky patrně botanického nebo lékařského charakteru, doktora Bedřicha Berchtolda,“ říká památkářka Lucie Pešlová, která inventuru na Buchlově provádí.

Zápisky botanika a cestovatele Bedřicha Berchtolda, bratra jednoho z majitelů hradu, jsou asi nejcennějším nálezem v rámci letošní kontroly. Našla se ale i spousta drobnějších předmětů.

„Svaté obrázky, rukopisné modlitby, tiskoviny, vzorníky pro vyšívání. Potom materiály osobní povahy, například fotografie,“ dodává Pešlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při inventurách na hradech a zámcích lze často najít i stovky let zapomenuté unikáty

Objevené předměty dostanou číslo a stanou se nedílnou součástí buchlovského mobiliáře. Na hradě je nyní asi 13 tisíc položek.

Na zámku v Lysicích ale musí zkontrolovat ještě třikrát tolik, říká šéf památkářů pro moravské hrady a zámky Jan Slezák.

„Stává se, že se při inventuře najdou věci, které jsou pro nás dneska velmi zajímavé, jako například kresby dětí. Musíme si představit, že inventární jednotkou je i třeba zvlášť hrníček nebo konvička a zvlášť víčko na tu konvičku.“

Inventury odhalí vzácné kusy i náhodou. Příkladem je kroměřížský Arcibiskupský zámek.

„Na zámku v Kroměříži se našly mědirytiny map olomouckého arcibiskupství. Ty byly schované za skříní. Zřejmě asi je tam někdo schoval, aby se neztratily, a dokud se ta skříň neodstaví, tak se prostě nenajdou,“ vypráví Jan Slezák.

Kuriózní a úsměvné situace se občas objeví i při inventurách. Na jednu, týkající se zámku v Buchlovicích, zavzpomínala památkářka Lucie Pešlová. Do rukou se jí dostal předmět vypadající a popsaný jako klec na ptáky.

Lysice - zámek | Foto: Agentura CzechTourism

„Ale při podrobnějším studiu potom zjistíme, že se jedná o součást nábytku, který pochází z francouzské Provence, kde byl velmi typický v devatenáctém století a nebyla to klec na ptáky, ale chlebovnice určená na ukládání potravin.“

Inventury jsou na státních hradech a zámcích pravidelnou záležitostí, liší se ale intervalem. Vše závisí na počtu inventárních položek, tam kde jich mají do tisíce, procházejí kontrolou každoročně, s položkami do 10 tisíc je inventura jednou za tři roky a nad 10 tisíc vždy po pěti letech.

Tomáš Sedláček, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme