Milovník české kuchyně si v Číně otevřel restauraci, bude vařit i vlastní pivo

Láska prochází žaludkem, to je známá pravda. Co když si ale zamilujete nějakou kuchyni a životní styl, který je vzdálený tisíce kilometrů? Pan Steven Zhang pracoval několik let v České republice a když se vrátil domů do Číny, scházela mu česká kuchyně. A tak se rozhodl v čínském městě Tien Čin otevřít českou restauraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuchař

Kuchař | Foto: stock exchange

Kuchyně doslova září novotou, restaurace pana Zhanga právě otevírá. Personál má na sobě jakési stylizované české kroje a na jídelním lístku jsou typicky česká jídla, gulášová polévka, bramboračka, řízek s bramborovou kaší nebo vepřové výpečky se zelím a knedlíkem.

„Pracoval jsem v Praze, žil jsem tam a moc jsem si oblíbil českou kulturu, hlavně pivo. Před třemi měsíci jsem odešel z firmy a začal se věnovat vlastnímu projektu, začal jsem pracovat na české restauraci,“ říká milovník českého piva i jídla, pan Zhang.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak nápad otevřít českou restauraci v Číně vznikl, zjišťoval redaktor ČRo Jaromír Marek

Zatímco český kuchař už má za sebou první uvařená jídla, na sládka, který rozjede minipivovar, se teprve čeká.

„Když budete v Číně pár dní, zjistíte, že pivo tady není moc dobré. Pokud tady v Tienčinu najdete nějaké zahraniční pivo, je německé. V Číně znají lidé jen německé, ale české je lepší. Proto ho budu vařit,“ vysvětluje majitel české restaurace.

V kuchyni vaří český kuchař Martin Blažek. „Brambory jsou úplně jiné než u nás. Dělal jsem bramborové knedlíky a byl jsem z nich nešťastný,“ popisuje nesnáze kuchař.

Kmín nebo majoránku, typicky české koření, v Číně nesežene, stejně jako třeba polohrubou mouku. Tatarskou omáčku například prý vozí z Japonska. Přesto ale věří, že česká kuchyně bude pro místní zajímavá.

„Uvidí se, jak to bude. Sousta pokrmů, které jsem tu ochutnal, nemá zas tak daleko do té české kuchyně. Hodně používají bůček, pečou bůčky, což je podobné naším výpečkům. Já si myslím, že to vezmou," domnívá se český kuchař.

Zatímco kuchař doufá, že české jídlo bude Číňanům chutnat, majitel Steven je o tom skálopevně přesvědčený.

„Určitě. Já sám jsem Číňan a chutná mi. Když za mnou do Prahy přijeli přátelé, chutnalo jim. Myslím si, že bude chutnat i našim hostům,“ dodává.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme