Myslivci z Přerovska se chystají na hony. Zajíců je více než loni

Myslivci si letos na Přerovsku naplánovali 113 honů. V části regionu si zastřílí po roční pauze, kvůli nedostatku zvěře totiž loni desítky honů zrušili. Letos se naopak některým mysliveckým sdružením podařilo zvýšit počty zajíců polních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Myslivci s ulovenými zajíci

Myslivci s ulovenými zajíci | Foto: Pavel Pavlas

„Zatím ze strany myslivců v honitbách v naší působnosti převládá optimismus z hlediska výskytu zajíce. Loni a předloni byl výrazný pokles stavů a tím pádem i odlovů. Lovilo se na 50 procentech,“ potvrzuje Marek Herman z přerovského magistrátu.

Rozmnožení zajíci dělají radost i lesnímu hospodáři Vladimíru Zavadilovi z Želátovic. „Panovalo příznivé jaro, nebylo tak mokré jako v předchozích letech, mladá zvěř přežila. Přes žně byl dostatek vláhy, zajíci nehynuli nedostatkem vody,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Myslivci z Přerovska budou moci letos pořád hony i tam, kde se ještě loni potýkali s nedostatkem zajíců

„My jsme možná raritou na okrese Přerov. Chytáme zajíce, snažíme se je přednostně prodávat po známých mysliveckých sdruženích, kde by rádi osvěžili svou krev a něco pro toho zajíce ve volné přírodě udělali,“ dodává Zavadil.

Za oběť mysliveckým honům padne několik desítek zajíců a zhruba stejný počet ušáků zamíří do míst, kde se jim dosud nedaří. Je tedy docela možné, že se někteří ocitnou i v okolí řeky Moravy, na Kojetínsku.

Tam myslivce trápí zejména zavlečené druhy – mýval severní, psík mývalovitý, nutrie říční a norek americký.

„To hlavně vidíte, když třeba chodíte na čekanou na černou zvěř. Vylézají až navečer. Třeba u sousedů mají v lese vysypané hromady obilí a plevy a dokáže jim tam přijít i šest až osm mývalů. Pokud nebudeme mít možnost tlumit škodnou zvěř sem dovlečenou, tak s tím neuděláme vůbec nic,“ krčí rameny člen tamního mysliveckého sdružení Jiří Bocan.

Vedle žádostí o povolení k lovu tak na pracovním stole Marka Hermana z přerovského magistrátu leží i žádosti k odstřelu těchto nepůvodních druhů.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme