Sjednocené Německo je ve skutečnosti stále rozdělené, myslí si ekonomové

Pro mladé Němce je NDR minulostí z učebnic dějepisu. Politici mluví o sjednocené zemi a o tom, že se tento velký a velmi drahý projekt povedl. Hospodářské statistiky jim ovšem nedávají zcela za pravdu. Někdejší východní Německo je na tom prý dnes z ekonomického hlediska stejně jako západní Německo v roce 1982.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Drážďany

Pohled na Drážďany | Foto: Klára Stejskalová

25 let od pádu Berlínské zdi je podle ekonomů produktivita východního Německa dvoutřetinová ve srovnání se západním Německem. Navíc je tam větší nezaměstnanost a méně pracovních příležitostí.

Proč jsou rozdíly stále tak veliké, se snažil zjistit renomovaný mnichovský ekonomický institut Ifo. Hlavním důvodem jsou prý strukturální rozdíly mezi východním a západním Německem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč stále přetrvávají ekonomické rozdíly mezi východním a západním Německem, zjišťoval zahraniční zpravodaj Pavel Polák

„Na východě jsou hlavně malé firmy, které nemají srovnatelný výkon s velkými podniky. Dalším problémem je úbytek obyvatelstva. Chybějí zejména elity, které jsou aktivní a angažované, které mají podnikatelského ducha,“ vysvětlil profesor Joachim Ragnitz.

Po znovusjednocení země natekly do bývalé NDR více než dva biliony eur. Velká část této sumy šla na sociální podporu a na částečné dorovnání východoněmeckých penzí a platů na úroveň Západu, aby se zabránilo masivnímu exodu východních Němců. Dodnes jsou ovšem platy ve východním Německu nižší.

Značné finanční prostředky pomohly také s obnovou infrastruktury – budovaly se nové silnice i nová nádraží, takže východní Německo dnes vypadá pěkně. Ukazuje se ovšem, že investice do pracovních míst a rozvoje průmyslu byly nedostatečné.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme