Státní vyznamenání jsou hlavně prezidentská, návrhy poslanců moc úspěšné nejsou

Prezidenti České republiky při udělování státních vyznamenání moc nehledí na návrhy, které dostanou z Poslanecké sněmovny. Řád či medaili dostala v posledních letech jen pětina osobností, které poslanci doporučili. Řády a medaile bude prezident udělovat opět zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

S doporučením vhodných osobností pro státní vyznamenání si poslanci dávají záležet. Práce na jejich výběru začíná každý rok už v lednu.

Podle tajemníka sněmovního podvýboru pro vyznamenání a řády Rudolfa Kubáta se každý rok posuzuje zhruba stovka jmen. Podnět prý může poslat kdokoli, ale dál už záleží na poslancích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o tom, jak se vybírají osobnosti, které dostanou státní vyznamenání, natočili redaktoři ČRo A. Viktora a J. Gavenda

„Pokud se ten podnět má projednávat, musí si ho vzít za své některý poslanec nebo poslanecký klub,“ vysvětlil Kubát.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) si letos takzvaně osvojil hned dva kandidáty.

„Tím prvním je profesor Carl Hahn, dlouholetý předseda představenstva koncernu Volkswagen a de facto jeden z architektů úspěchů mladoboleslavské Škodovky, a tím druhým je rychlobruslařský trenér Petr Novák,“ uvedl Hamáček.

Ani takto zaštítěná osobnost však nemá vyznamenání jisté. Zatímco prezident Václav Havel akceptoval 60 procent poslaneckých návrhů, jeho nástupce Václav Klaus vyznamenal už jen zhruba každého pátého z navržených.

Svou roli možná hrálo i to, že Havel návrhy se zákonodárci předem konzultoval. To už se podle Kubáta neděje. Obě komory parlamentu – Poslanecká sněmovna i Senát – prý rozhodují samostatně a pak pošlou usnesení na Hrad. „Pak už je to věc prezidenta republiky,“ dodal Kubát.

Loni Poslanecká sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi 39 osobností. Vyznamenání z nich dostaly tři.

Jaroslav Gavenda, kov, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme