Ivan Hoffman: Ukrajina se rozpadá. A to se nikomu nehodí do krámu!

27. říjen 2014

Těsné vítězství bloku Petra Porošenka v ukrajinských volbách svědčí o náladě na Ukrajině. Vývoj tam nebyl takový, jak si občané představovali.

V ukrajinských volbách zvítězil blok Petra Porošenka jen velice těsně: zhruba 22–23 %. Vítězství se čekalo.

„Ale podle průzkumů se taky čekalo, že blok ukrajinského prezidenta zvítězí s daleko větším náskokem,“ připomíná komentátor Ivan Hoffman.

Vláda bohatých

Podle něj jsou výsledky zajímavé spíše psychologicky. „Vývoj na Ukrajině asi nebyl takový, jak si občané představovali.“ Na Ukrajině už dvakrát vzniklo velmi silné protestní hnutí proti vládě oligarchů. A proti korupci.

Čtěte také

Nejnižší volební účast byla v Oděse a v Zakarpatské Ukrajině. „Existují takové názory, že Ukrajina se pomalu, ale jistě rozpadá,“ říká komentátor.

To se nehodí ani vládě, která nechce přijít o žádnou část svého území, ani EU, která pošilhává po zajímavém, lukrativním, obrovském trhu. „Nehodí se to nikomu, tak se o tom ani moc nemluví.“

Nacionalismus žene menšiny pryč

Hoffman soudí, že Zakarpatské Ukrajině a dalším oblastem se už ve společné Ukrajině nelíbí hlavně kvůli obrovské vlně enormního nacionalismu. „Ten je namířen proti nejrůznějším menšinám. Nejen proti Rusům.“

Připomíná, že například Volynští Češi chtějí, aby bylo zohledněno referendum, které se konalo před lety, když se Ukrajina odtrhávala od Sovětského svazu.

Proč je dobré dělat si v politice hlavně přátele? Jak prospěl krteček česko-čínským vztahům? A má stále smysl změna letního času? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , Miroslav Dittrich , rota
Spustit audio