Muž našel na Rychnovsku 3200 let starý bronzový poklad. Čeká ho odměna

Unikátní, 3200 let starý poklad vydalo pole na severozápadě Rychnovska. Náhodný nálezce o něj de facto zakopl. Archeologové poklad označují za nejlépe prozkoumaný ve východních Čechách, a protože tam ještě dohledávají možné artefakty, tají přesné místo nálezu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzový poklad nalezený na Rychnovsku

Bronzový poklad nalezený na Rychnovsku | Foto: Martina Beková

„Šel jsem se projít a viděl jsem na poli kousek bronzu. Zaujalo mě to, protože to byl dost velký kus, tak jsem volal manželce, která mi přivezla rýč,“ vzpomíná nálezce pokladu Tomáš Bahník.

Zkusil zarýt hlouběji do země a pak zavolal archeology.

„Pocit v tu chvíli je dost nepopsatelný. Rozbuší se vám srdce a dojde vám, že jste našel něco opravdu zajímavého, kus historie,“ přibližuje Tomáš Bahník okamžik, kdy si uvědomil, že našel poklad.

Odborníci poklad zlomků - jak se později ukázalo - odborně vykopali a odvezli do Muzea v Rychnově nad Kněžnou. Mezi nejhodnotnější patří kousek meče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rychnovsku byl náhodou nalezen 3200 let starý bronzový poklad. Reportáž natočila Kristýna Štanderová

„Meče z tohoto období známe, ale jinak jich máme strašně málo, a toto je asi 10 centimetrů dlouhý úlomek z čepele meče,“ říká archeoložka Martina Beková.

Všechny zlomky si před tisíci lety zřejmě nějaký kovolijec uložil do pytle, protože pod ním se nacházela bronzová kovadlina, jeden z nejvzácnějších kusů pokladu.

„Kovadlina má dokonce dvě hlavy, takže se mohla otáčet podle toho, co zrovna zpracovatel potřeboval. Takto naprosto vcelku zachovalých kovadlin je strašně málo,“ podotýká archeoložka.

Předměty už Martina Beková uložila do sáčků, spousta jich ale byla ve velké hliněné hroudě, včetně neopracovaných slitků bronzu.

„Jsou tu čtyři jehlice nebo části jehlic, kousíček sekery a pak takzvané trubičkovité šperky, což je vlastně vyrobeno z drátu stočeného do trubiček. Šperk, který se zřejmě používal jako vlasová ozdoba. Je tady ještě náhrdelník, který tam byl uložený ještě tak, jak byl, takže na nějaké organické šňůrce jsou navlečeny jednotlivé bronzové korálky,“ popisuje Beková.

Bronzový poklad nalezený na Rychnovsku | Foto: Martina Beková

Díky duchapřítomnosti Tomáše Bahníka znají archeologové o pokladu spoustu detailů. Dokonce jsou podle pylových zrn schopni určit, jestli to byla obětina, nebo ne. Na ni totiž lidé házeli květiny.

Až specialisté určí, jakou hodnotu objev má. Nálezce má nárok na odměnu.

„Asi to padne na domeček, protože jsme se teď nastěhovali, takže bude dost úprav. V dnešní době je každá koruna dobrá,“ uzavírá Tomáš Bahník.

Kristýna Štanderová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme