Můžu porážet ty nejrychlejší, věří pilot Šonka. V air race září hned dva Češi

Padesát tisíc fanoušků v rakouském Spielbergu o víkendu sledovalo výkony českých pilotů. Petr Kopfstein se stal mistrem světa v kategorii Challenger Cup, Martin Šonka pak v mistrovské třídě vystoupal jako historicky první Čech na stupně vítězů. Jeho 3. místo je obrovským příslibem pro hodně očekávanou příští sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka

Martin Šonka | Foto: Michal Jurman

Jméno Martina Šonky se na závodním okruhu A1 Ring, skloňovalo téměř neustále. Na závěr své druhé sezóny mezi světovou elitou dokázal 36letý pilot konečně skloubit své umění s technikou a odměnou mu by cíl, se kterým do Rakouska přiletěl - výstup na pódium pro vítěze.

„První emoce jsou úžasné,“ těžko hledal Martin Šonka slova po 3. místě v mistrovském závodě. Nebýt zbytečné penalizace v závěru za špatný technický průlet bránou, mohl přitom český akrobat myslet i na vítězství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké úspěchy českých pilotů sledoval ve Spielbergu také reportér ČRo Michal Jurman

Podobně zbytečných penalizací přitom bylo letos na jeho vkus až příliš. „Tohle člověka jen posílí. Z téhle sezony máme spoustu zkušeností, které chceme zúročit příští rok. Je super vědět, že můžeme porážet i ty nejrychlejší,“ hodnotí pilot konečné osmé místo v celkovém pořadí.

Úspěch v posledním závodě sezóny je totiž hlavně příslibem do nadcházejícího roku, který by měl být v mnoha ohledech hodně výjimečný. Už letos se z 12 nejlepších pilotů protlačilo hned 9 na stupně vítězů. V roce 2015 by vyrovnanost startovního pole měla být ještě větší.

„Aby se člověk stal mistrem světa, a to bych strašně rád, musí být všechno perfektní. Musí být perfektní letadlo, teď to jde cestou simulátorů, výpočtu optimální trajektorie trati,“ prozrazuje letošní mistr Evropy ve freestylu, že ani v zimní přestávce před novou sezónou si příliš neodpočine.

Petr Kopfstein bude zřejmě pokračovat v Challenger Cupu

Podobně je na tom i druhé české zjevení letošního ročníku Red Bull Air Race, tedy Petr Kopfstein. Ten v kategorii řekněme čekatelů na mistrovskou licenci, tedy Challenger Cupu, ve své první sezóně vyhrál celý šampionát.

Účast mezi královskou třídou Master Kopfsteinovi ani vítězství v seriálu zřejmě nezajistí: „Když je Martin v hlavní kategorii, tak si nemyslím, že je reálné, abych se k němu připojoval, ta země je příliš malá. Bral jsem to jako zkušenost. Je to pro mě čest a moc si toho vážím.“

Petr Kopfstein se raduje na stupních vítězů | Foto: Michal Jurman

Kopfstein by tak měl příští rok zářit opět v Challenger Cupu. Obě kategorie by měla čekat hodně zajímavá sezona - z letošních osmi se má počet závodů navýšit na deset.

A na své by si měli podle Šonky přijít i čeští fanoušci letectví. „Zatím je to neoficiální, ale závod by se měl vrátit do Maďarska,“ prozrazuje Martin Šonka, že kromě Rakouska bude pro domácí příznivce dostupný i závod v Budapešti.

Navíc v kuloárech prestižního závodu se tiše mluví o tom, že létat by se mělo příští rok i v Petrohradu a olympijském Soči. A jak ukázala v Krasnodarsku nedávná Velká cena vozů formule 1, organizační pompéznost je Rusům vlastní.

Mezi těmi, kteří budou oslňovat ryze svými výkony, budou ale v příštím roce patřit hlavně dva Češi. Po posledním závodě letošní sezóny se to dá říct téměř s jistotou.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme