Neznámí pachatelé vyhrožují státu rozšířením eboly, jako výkupné chtějí bitcoiny

Policie vyšetřuje pokus o vydírání státu hrozbou rozšíření viru ebola na různých veřejných místech. Pachatelé zatím nejsou známi, jejich hlavním cílem je vyvolání paniky, oznámil na tiskové konferenci náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Podle hlavního hygienika je ale rozšíření nemoci v Česku nepravděpodobné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skafandry pro práci v kontaminovaném prostředí

Skafandry pro práci v kontaminovaném prostředí | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Na případu pracuje podle Laubeho tým odborníků po vedením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), dnes jej také projednala vláda.

„Zatím neznámí pachatelé nebo pachatel vydírají tento stát s tím, že budou rozšiřovat virus ebola na různých veřejných místech. Uděláme všechno pro to, abychom ochránili naši veřejnost,“ prohlásil náměstek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam mimořádné TK, na které policie oznámila, že šetří pokus o vydírání státu hrozbou rozšířením viru ebola na veřejných místech

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta uvedl, že pachatelé používají velmi sofistikované způsoby komunikace.

„Tento případ je kvalifikován na trestný čin vydírání, kde je trestní sazba až 12 let, a obecného ohrožení, kde hrozí až osm let,“ upřesnil Šlachta.

Kriminalisté o požadavcích zatím oficiálně nechtějí mluvit. Podle serveru tn.cz, který zveřejnil výhružný dopis, ale vyděrači požadují milión eur. Peníze chtějí zaslat ve třech splátkách a na tři různé adresy, navíc ve virtuální měně bitcoin.

„Podle mě může polici pomoci právě hlavně požadavek, že chtějí výkupné v měně bitcoin,“ uvedl odborník na počítačovou bezpečnost ze společnosti Probin Jiří Schmidt. „Množina lidí, kteří se v Česku o tuto měnu aktivně zajímají, umějí si založit účet, nakupovat, je poměrně úzká,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhrůžku rozšíření eboly komentují také sociolog médií MU Jaromír Volek a ekonom a analytik Jaroslav Brychta z X Trade Brokers

„Prostřednictvím bitcoinů je možné dosáhnout docela velké míry anonymity. Určitě ne absolutní, ale určitě největší ze všech známých transakcí,“ podotkl Jaroslav Brychta ekonom a analytik X Trade Brokers.

„Není nemožné platbu vystopovat. Jsme schopni vidět, na jakou adresu bitcoiny přišly. V momentě, kdy by je někdo začal skrze tuto adresu směňovat, kdy by se střetly s reálnou ekonomikou, pak jsme schopni je dopátrat. Ale je to poměrně složité,“ připustil.

Na vydírání už reagoval i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který ho označil za hyenismus a zneužívání situace.

Dopravení viru do ČR by bylo složité

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta v souvislosti s případem doplnil, že šíření eboly je v podmínkách České republiky málo pravděpodobné, stejně jako dopravení samotného viru do země.

„Hygienické podmínky v České republice, klimatické podmínky, úroveň práce epidemiologů i úroveň zdravotnických zařízení v podstatě vylučují masivní šíření eboly u nás. Na izolované případy jsme připraveni," ujistil Valenta.

„Získání viru, jeho transport, efektivní šíření jiným způsobem než přímým kontaktem s nakaženým člověkem nebo jeho tekutinami je málo realistické,“ dodal.

Ebolou se nakazilo už přes 10 tisíc lidí

Jeho slova potvrdila i primářka kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Podle ní je velmi nepravděpodobné, že by sami vyděrači jeli pro virus do Afriky a vystavovali se tak riziku nakažení.

„To by musel být člověk, který je třeba virolog nebo bakteriolog, který pracuje s těmito materiály nemocných lidí, bral by si ty sekrety, zavíral by je do boxu, pak by to převážel, musí to převézt přes letiště… Vůbec transport biologického materiálu i sofistikovaným způsobem je velmi složitá záležitost," řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhrůžce rozšíření eboly v ČR mluví odborník na počítačovou bezpečnost ze společnosti Robin a lékař z Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce

A totéž si myslí i František Stejskal z První infekční kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a pražské Bulovky.„Virus nepřežívá mimo buď rezervoárová zvířata, nebo nakaženého člověka. Je možné ho pěstovat v laboratořích, ale tam se musí buď pěstovat na zvířatech, nebo v tkáňových kulturách,“ popsal.

„Což jsou systémy, které vyžadují určitou teplotu, koncentraci CO2, vlhkost. K takovým zařízením se běžný člověk nedostane, v Evropě je řekněme desítka laboratoří tohoto typu,“ doplnil.

Podle Světové zdravotnické organizace se virem krvácivé horečky nakazilo již více než 10 tisíc lidí a zhruba polovina z nich nemoci podlehla. Mezi nejvíce postižené země patří Guinea, Sierra Leone a Libérie. V Česku se žádný případ nákazy ebolou neobjevil.

Ebola se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených. Proti neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je vysoká.

Vladimír Kroc, ČRo, Martin Hromádka, Tomáš Bystrý, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme