Ukrajinci si na východě země vybrali proruský Opoziční blok. Ale ne všichni

Ukrajina má za sebou historické parlamentní volby, ve kterých zvítězily prozápadní strany premiéra Arsenije Jaceňuka, prezidenta Petra Porošenka a lvovského starosty Andrije Sadového. Na východě země jim ale lidé moc nevěří. Volili Opoziční blok, vytvořený politiky bývalé vládní Strany regionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé ve Slavjansku věštinou volili proruský Opoziční blok

Lidé ve Slavjansku věštinou volili proruský Opoziční blok | Zdroj: Reuters

Ukrajinci si sice zvolili proreformní a proevropské strany, ale neporozumění mezi rusky mluvícím východem a západem země se spíš prohloubilo.

„Nejsme a nebudeme otroky Kyjeva, současné vedení Ukrajiny nedokázalo vyjít vstříc požadavkům a zájmům východu, vůbec na nás nemyslí, jako bychom byli cizí. A v parlamentu, tam proti nim nic nezmůžeme,“ stěžuje si Jurij Mělnickij, aktivista Opozičního bloku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Slavjansku na východě Ukrajiny natáčel zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ten ve 120tisícovém Slavjansku, kde hlasovali i uprchlíci z území obsazených proruskými povstalci, s převahou zvítězil. I v tomto průmyslově-lázeňském provinčním městě se ale najdou zastánci současné i budoucí kyjevské vlády.

„Volila jsem strany, které jsou teď u moci, Blok prezidenta Porošenka. Hodně se totiž v naší zemi musí změnit, musíme skončit s érou státních lupičů a oligarchů kolem bývalého prezidenta Janukovyče. Chceme, aby se náš život alespoň trochu změnil k lepšímu a vláda se o nás víc zajímala,“ říká důchodkyně Raisa Vasiljevna.

Obyvatele Slavjansku zajímá hlavně to, jak přežít zimu v poničených domech | Foto: Reuters

Nevadí jí, že i prezident Porošenko je oligarchou a kolem sebe má také bohaté ukrajinské podnikatele. A její sousedka Nina Iljična přizvukuje.

„Tohle jsou jiní oligarchové. Něco vytvořili a vykonali. Nejsme proti bohatým v politice - kolikrát, když z kmána uděláte pána, dopadne to mnohem hůř. Porošenko je důvěryhodný člověk,“ míní.

Lidé řeší praktické problémy, ne politiku

„Chci, aby náš Slavjansk byl čistým, pracovitým a dobrým městem jako dřív. Už se to začíná měnit, pomáhají nám. Lidé, kteří za války utrpěli, dostávají humanitární pomoc, oděvy, namontovali nám nové dveře a zasklili okna,“ dodává paní Nina Iljična.

A to je pro místní lidí mnohem důležitější než současné politické barvy a rozdíly, potvrzuje Aleš Tomášek, koordinátor společnosti Člověk v tísni ve Slavjansku.

„Problémy lidé tady nejsou politické, ale praktické. To znamená, jak zabezpečit sebe a svou rodinu, aby přežili zimu.“

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme