Zápasem mezi Slovanem a Spartou se začala zabývat UEFA, domácí přiznali pochybení

Evropská fotbalová unie začala řešit utkání mezi Slovanem Bratislava a Spartou. S oběma kluby zahájila řízení kvůli nepokojům mezi fanoušky při zápase Evropské ligy, které přerušily bitky v hledišti. Vedení Slovanu dnes přiznalo pochybení pořadatelské služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řádění fanoušků na tribunách při utkání Slovanu Bratislava s pražskou Spartou

Řádění fanoušků na tribunách při utkání Slovanu Bratislava s pražskou Spartou | Zdroj: ČTK

Disciplinární komise UEFA obvinila Slovan z nedostatečné pořadatelské služby, použití pyrotechniky a nedisciplinovanosti fanoušků. Spartu z nepokojů mezi fanoušky, za pyrotechniku a vhazování předmětů na hrací plochu.

Oba kluby se mohou do čtvrtka vyjádřit a UEFA následně rozhodne o trestech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovan Bratislava se poprvé vyjádřil k agresivnímu chování na tribunách během čtvrtečního utkání s pražskou Spartou

Situace na stadionu Pasienky eskalovala v 41. minutě, kdy chuligáni Sparty prolomili plot sektoru pro hosty a pronikli na vedlejší tribunu, kde napadli několik domácích příznivců.

K napjaté atmosféře přispěla i provokace fanoušků Slovanu, kteří se pokusili dostat k Pražanům za stadionem. Podle bratislavského klubu proto chyběly desítky pořadatelů v hledišti a nedokázaly tak zabránit útoku agresivních sparťanů.

Několik stovek fanoušků následně uteklo před násilím do prostoru hrací plochy. Výtržnosti nakonec museli vyřešit těžkooděnci. Po téměř čtyřicetiminutové pauze pak utkání pokračovalo.

„Vzhledem k tomu, že se fanoušci Sparty dostali do jiného sektoru, tak je to chyba organizátora. Udělali jsme maximum, co se dalo. Nejsme spokojeni s tím, co se stalo,“ řekl manažer slovenského klubu Marek Bednárik

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnost na fotbalových stadionech řešili předseda FAČR Miroslav Pelta a šéfredaktor magazínu Hattrick Pavel Procházka

Na pondělní tiskové konferenci se Slovan k zápasu s federálním rivalem poprvé vyjádřil. Jeho zástupci tvrdí, že klub všechny bezpečnostní podmínky splnil. Policie a UEFA je následně odsouhlasily. Slovan také navýšil počet členů pořadatelské služby a zdvojil kovové bariéry mezi jednotlivými sektory.

Odpovědnost za pozdní zásah policie Slovan odmítá, viní slovenskou legislativu. Za bezpečnost na stadionu totiž ručí pořadatel, mimo něj police, která ale reaguje až na telefonickou výzvu. Zástupci obou mužstev nekomentovali, jestli policie zakročila včas, nebo pozdě.

Pelta se diví, že UEFA zápas v Pasienkách povolila

„Jsem překvapen, že UEFA Slovanu na Pasienkách dovolila vůbec hrát. Stadion naprosto nesplňuje parametry pro tak důležité utkání,“ vyjádřil se ke čtvrtečnímu duelu předseda FAČR Miroslav Pelta.

Přestože se kluby od chuligánů a jejich řádění distancují, podle svazového předsedy si tresty zaslouží oba celky.

„Uzavřel bych stadion Slovanu Bratislava a pokutoval bych Spartu, která by pak peníze mohla vymáhat na chuligánech, kteří řádění způsobili,“ navrhuje Miroslav Pelta.

Jak se vyhnout řádění fanoušků v českých podmínkách projednává nyní expertní skupina Ministerstva vnitra ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky. Pelta vidí řešení v adresném ticketingu pro nepřizpůsobivé.

„Připravují se legislativní úpravy a jasné podmínky pro licenční manuál, aby v příští sezoně ten, kdo nebude splňovat tyto tvrdé bezpečnostní parametry, nebyl připuštěn do Synot ligy,“ nastínil.

Sparta čeká, jak Slovan přerozdělí své vstupenky

Bezprostředně po čtvrtečním utkání začaly kluby připravovat odvetný zápas, který se odehraje příští čtvrtek v Praze.

„V tuto chvíli čekáme na reakci Slovanu, jakým způsobem si vyžádá distribuci vstupenek do svého sektoru v Praze na Letné,“ řekl Radiožurnálu tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

„Hostující klub vždy odpovídá za sektor vlastních vlajkonošů. V tuto chvíli nemáme informaci, zda Slovan bude chtít prodávat vstupenky v Bratislavě a převezme tak zodpovědnost za své vlajkonoše, kteří se chystají do Prahy,“ doplnil Ondřej Kasík.

Zápas mezi Spartou a Slovanem je zařazen do kategorie rizikovosti A, tedy do nejvyššího stupně. Na rozdíl od Pasienek ale letenský stadion splňuje daleko lépe bezpečnostní standardy, které vyžaduje UEFA.

„Věříme, že stadion a všechny organizačně bezpečnostní procesy, které jsou na Letné nastaveny, budou fungovat v nezměněné podobě i proti Slovanu Bratislava,“ uvedl Ondřej Kasík.

Petr Vavrouška, Štěpán Pokorný, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme