Z osmi statečných prezident Zeman vyznamená zřejmě jen Natalii Gorbaněvskou

Prezident Miloš Zeman podle všeho zítra vyznamená zesnulou Natalii Gorbaněvskou in memoriam. Ta spolu s dalšími sedmi ruskými disidenty protestovala v srpnu 1968 proti okupaci Československa. Zbývajících sedm statečných se ocenění s největší pravděpodobností zatím nedočká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natalie Gorbaněvská

Natalie Gorbaněvská | Foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Český rozhlas na začátku roku navrhl udělit vyznamenání všem osmi disidentům, neboli osmi statečným, a návrh podpořili také poslanci a senátoři. Hlava státu ale s největší pravděpodobností vyznamená právě jenom Natalii Gorbaněvskou.

Podle generálního ředitele rozhlasu Petera Duhana je ale ocenění pro všechny disidenty velmi důležité. „Toho činu si mimořádně považuji a myslím, že je to naše povinnost. Protože oni bránili obecně svobodu, ale postavili se na stranu tehdejšího Československa. Já smekám a skláním se.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman zítra podle všeho vyznamená Nataliji Gorbaněvskou. Ostatních 7 statečných se ocenění zřejmě zatím nedočká

To, že Natalii Gorbaněvskou vyznamená, potvrdil prezident Zeman už na konci června v Hovorech z Lán. Řekl, že ji sám chtěl vyznamenat ještě předtím, než dostal návrh od Českého rozhlasu. To, jestli ocení i zbývající disidenty, ale říct nechtěl.

„Zatímco u Natalie Gorbaněvské je všechno jasné, a bylo jasné dávno předtím, než jsem tento návrh dostal, tak u těch zbývajících sedmi statečných bude nutné dořešit některé technické detaily,“ uvedl v červnu prezident.

Z osmi statečných jsou dnes naživu už jen čtyři. Pozvání od českého prezidenta na zítřejší předávání státních vyznamenání obdržel například Pavel Litvinov, na slavnostní ceremoniál ale nejspíš nedorazí. S největší pravděpodobností ale pozvání na Hrad přijme další z ruských disidentů Viktor Fajnberg. Českému rozhlasu to potvrdila jeho přítelkyně Jana Hradílková.

„Hlavní důvod, proč se sem chce vydat, je, že se k tomu chce nějak otevřeně vyjádřit. Proč se Česká republika odhodlala udělit státní vyznamenání Natalii Grobaněvské, a nikoliv dalším účastníkům protestu v roce 1968,“ uvedla Hradílková.

Protestu na Rudém náměstí v srpnu 1968 se spolu s Natalií Gorbaněvskou zúčastnili Konstantin Babickij, Vadim Delone, Vladimir Dremljuga, Viktor Fajnberg, Pavel Litvinov, Larisa Bogorazová a Taťjana Bajerová.

Natalja Gorbaněvská | Foto: Filip Jandourek

Gorbaněvskou za to sovětský režim poslal na dva roky do psychiatrické léčebny. Lékaři jí bez jakýchkoli odborných expertíz diagnostikovali pomalou schizofrenii. V sovětských věznicích si odseděla dva roky a dva měsíce.

Na Rudé náměstí se ještě loni v srpnu po 45 letech vrátila, a to se stejným transparentem jako v roce1968 - Za naši a vaši svobodu. V listopadu pak ve věku 77 let zemřela.

Státní vyznamenání jsou hlavně prezidentská, návrhy poslanců moc úspěšné nejsou

Číst článek

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme