Gita Zbavitelová: Arabské nepokoje a teroristický útok v Jeruzalémě

27. říjen 2014

Středeční útok izraelského Araba, který najel automobilem do nástupního ostrůvku tramvaje v Jeruzalémě, byl vyvrcholením několikaměsíčních nepokojů v izraelském hlavním městě, jimž mezinárodní média nevěnovala skoro žádnou pozornost.

21letý Abdal Rahmán Šalúdí zabil tříměsíční dítě a osm lidí zranil; v neděli pak počet obětí vzrostl na dvě, když na následky zranění zemřela ekvádorská turistka.

Arabské násilnosti otřásají metropolí od začátku července, kdy židovští teroristé v odvetě za vraždu tří izraelských teenagerů unesli a zaživa upálili 16letého Araba z východního Jeruzaléma.

Po středečním útoku začala izraelská média nepokoje nazývat intifádou a stejný výraz použil i teroristický Hamás, který útok cestující tramvaje vychválil jako „hrdinský čin“.

Pachatel se pokusil uprchnout, ale byl postřelen a na následky zranění zemřel. Šalúdí byl členem Hamásu a synovcem bývalého výrobce bomb jeho ozbrojeného křídla a byl znám svým obdivem k sebevražedným atentátníkům a palestinským teroristickým skupinám.

Čtěte také

Měl násilnickou minulost a několikrát byl v izraelském vězení, ale protože pocházel z Jeruzaléma, mohl se po městě volně pohybovat.

Premiér Binjamin Netanjahu označil středeční útok za výsledek protiizraelského podněcování palestinskou samosprávou, jejího oslavování vrahů a smiřování s Hamásem.

Izraelští vojáci v Ramalláhu na Západním břehu

Jeruzalémská tramvajová rychlodráha je každodenním terčem útoků, přestože slouží i arabským obyvatelům města. Když byl její provoz v roce 2011 zahájen, měla být tramvaj propojující severovýchodní a jihozápadní část Jeruzaléma symbolem pokojného soužití Židů a Arabů.

Teď se však stala symbolem arabského boje proti Izraeli; Arabové denně kamenují a ničí projíždějící vozy; od července poškodili na 150 vagonů. Židovští obyvatelé Jeruzaléma si do některých čtvrtí vůbec netroufají jezdit.

Na denním pořádku jsou i útoky kamením a zápalnými láhvemi na izraelské policisty ve východním Jeruzalémě. Ke střetům s policií dochází i na Chrámové hoře, kde se arabští násilníci v polovině října dokonce zabarikádovali v mešitě al-Aqsá.

Čtěte také

Do Muslimské čtvrti Starého Města se mnoho Izraelců neodváží a v září jen zázrakem unikla lynči jedna židovská rodina, která autem omylem odbočila do arabské části města.

V Jeruzalémě nebyl od začátku července klid ani jediný den. V červenci a srpnu také došlo ke třem arabským útokům traktorem, buldozerem a bagrem na chodce v ulicích, které si vyžádaly čtyři mrtvé.

Arabské násilnosti otřásají Jeruzalémem od začátku července

Bezpečnostní služba Šin Bet eviduje sedmkrát víc arabských násilností proti policistům a civilistům než v červnu a květnu. Od července bylo zadrženo přes 700 arabských útočníků.

Násilí neutichlo ani po středečním útoku. Ve čtvrtek házeli Arabové kamení na židovskou mateřskou školku a kolemjdoucí poblíž arabské části města a poničili stanici tramvaje a dva vagony. Útočili i na židovské domy na Starém Městě a autobusy poblíž Getsemanské zahrady na Olivové hoře, kde zranili jednoho turistu.

Americké ministerstvo zahraničí zakázalo personálu svého konzulátu v Jeruzalémě jezdit tramvají do arabských čtvrtí.

Čtěte také

O víkendu byly útoky ještě intenzivnější v reakci na zastřelení palestinského teenagera izraelskou policií v okamžiku, kdy se chystal hodit zápalnou láhev na automobily na dálnici na Západním břehu. Hamás, který nepokoje v Jeruzalémě podněcuje, vyzval Araby, aby v útocích nepolevovali a chlapcovu smrt pomstili.

Násilnosti pokračují, přestože v Jeruzalémě platí zvláštní bezpečnostní opatření; policii posílily jednotky pohraničníků a zvláštní komanda, nad arabskými čtvrtěmi byly rozmístěny monitorovací balony a v pohotovosti je i bezpilotní letoun.

Podle policie však tyto kroky nepokoje neutlumí a klid je třeba vyjednat s místními arabskými představiteli. Atmosféru určitě nezklidní pondělní Netanjahuovo schválení výstavby více než tisíce bytových jednotek ve východním Jeruzalémě.

Izrael, Jeruzalém. Zeď nářků a kupole Skalního dómu
autor: gzb
Spustit audio