Volby v Tunisku vyhrála sekulární Tuniská výzva, islamistická Nahda uznala porážku

Tuniská islamistická strana Nahda uznala svou porážku v parlamentních volbách. Podle předběžných výsledků získala o 15 křesel méně, než hlavní sekulární strana Tuniská výzva. V následujících pěti letech tak ztratí postavení nejsilnějšího politického hnutí v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V parlamentních volbách v Tunisku zvítězila sekulární strana Tuniská výzva, umírněně islamistická Nahda tak přišla o dosavadní postavení nejsilnější parlamentní strany. 27. 10. 2014

V parlamentních volbách v Tunisku zvítězila sekulární strana Tuniská výzva, umírněně islamistická Nahda tak přišla o dosavadní postavení nejsilnější parlamentní strany. 27. 10. 2014 | Zdroj: Reuters

Šéf Tuniské výzvy naznačoval vítězství už krátce po uzavření volebních místností.

„Máme pozitivní náznaky, že Tuniská výzva z Boží vůle v těchto volbách zvítězila. S jakým náskokem, to nemůžeme říci, dokud nebudeme mít definitivní výsledky. Dosavadní poznatky nás ale naplňují radostí,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledku tuniských parlamentních voleb informuje blízkovýhodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Volební účast byla téměř 62 procent, což je o 10 procent více než v roce 2011, kdy Tunisané volili prozatímní parlament. Před volbami přitom panovaly velké obavy, že lidé k nim tentokrát nepůjdou, protože jsou příliš zklamáni ekonomickou situací, která se příliš nelepší, a že tedy ztrácejí důvěru v politiku vůbec.

Islamistická strana Nahda už svou porážku uznala, její představitelé svým soupeřům záhy gratulovali. Z jejich strany ani nepřišly žádné stížnosti na průběh voleb.

Tunisko tak potvrdilo svou pozici vzoru pro ostatní arabské země a zároveň jediné země, kde arabské jaro přineslo kýžený výsledek – demokratické zřízení. Chování Nahdy také vyvrací teorii, že islamisté ve skutečnosti demokracii nechtějí a chtějí jen vyhrát v prvních volbách a poté demokratický systém zrušit.

Nahda, která i na druhém místě získala 31 procent hlasů, vyzývá ke koaličním jednáním o vládě. Tvrdí, že mladá a křehká demokracie nesnese vládu pouhé 51procentní většiny a že souhlas na dalších krocích musí být širší.

Za necelý měsíc navíc Tunisko čekají prezidentské volby, Tunisané budou hlavu státu poprvé vybírat v přímých volbách. Těmi se má završit proces budování demokratických institucí a pak už se má vláda ideálně věnovat tématům, jako je ekonomika nebo boj s islamistickými ozbrojenci.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme