Koalice chystá novelu zákona o dětských skupinách, veto přehlasuje

Koalice ve sněmovně v pátek přehlasuje prezidentovo veto zákona o dětských skupinách. Jakmile norma vyjde ve Sbírce zákonů, předloží vládní strany novelu. Ta bude řešit budoucnost alternativních vzdělávacích zařízení, například lesních školek. Právě ty může stávající verze zákona podle kritiků poškodit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní školka (ilustrační foto)

Lesní školka (ilustrační foto) | Foto: Petra Čechurová

Přehlasování prezidentova veta v pátek podpoří i lidovci, kteří s tím původně váhali. Požadovali jasné záruky toho, že alternativní zařízení pro předškolní děti nebudou zákonem poškozena.

Právě KDU-ČSL už připravila novelu zákona a podle šéfa strany a vicepremiéra Pavla Bělobrádka ji okamžitě posílá koaličním partnerům.

„Aby v podstatě proběhlé kluby tuto věc do začátku sněmovny v pátek projednaly, aby ji mohli spolupodepsat předsedové poslaneckých klubů, popřípadě místopředsedové nebo předseda sněmovny. Aby byla dostatečná záruka, že to skutečně bereme vážně a že tato novela napraví na nejbližší možné schůzi, kde to bude technicky možné, eventuální chyby,“ vysvětlil Bělobrádek.

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky má být koaliční novela předložena hned poté, co zákon o dětských skupinách vyjde ve Sbírce zákonů.

„Chceme ji dát maximální prioritu z hlediska projednávání v prosinci, ještě do konce letošního roku, abychom ji co nejdříve projednali na půdě sněmovny, podpořili ji i v Senátu a tu legislativu dořešili na začátku příštího roku,“ nastínil časový harmonogram Sobotka.

Návrat k senátní verzi

Novela zákona o dětských skupinách má vycházet ze senátní verze, kterou poslanci při minulém projednávání přehlasovali. „V podstatě jde o to, aby lesní školky v koncovce participovaly na celé té předškolní výchově, aby nebyly odsunuty někam na vedlejší kolej,“ potvrzuje poslanec hnutí ANO Jan Volný.

Lesní školky by se registrovaly dobrovolně, čímž by se mohly vyhnout přísným pravidlům, například hygienickým, která musí splňovat zařízení pro předškolní děti. Na druhou stranu by ale třeba přišly o výhody na daních.

Lenka Jansová, mta, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme