Winton se vrací do Prahy, zachránce židovských dětí převezme Řád bílého lva

Na Pražském hradě dnes převezme nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, sir Nicholas Winton. Bývalý britský diplomat, který po vypuknutí druhé světové války zachránil několik stovek židovských dětí před takřka jistou smrtí, dorazí i se svou rodinou. V Česku se ale zdrží jen pár hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sir Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton | Foto: Jiří Hošek

Vitální, už 105letý Brit zvaný „Nicky," některé ze zachráněných „Wintonových dětí" občas vídá. Nejinak tomu bude i dnes v Praze.

„Udělení nejvyššího českého vyznamenání je úplně fantastické. Pro mě je to ten nejúžasnější člověk, vždyť zachránil život mně i spoustě dalších lidí. Má energii, intelekt, prostě všechno. Před pár lety jsem ho potkal a ptám se: Jak se máš, Nicky? A on odpověděl: Mám se fajn od krku nahoru," vypráví lord Alfred Dubs, který je jedním z Wintonových dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínky lidí na Nicholase Wintona zaznamenal reportér Jiří Hošek

Člen horní komory britského parlamentu srší při každém setkání se sirem Nicholasem dobrou náladou a vtipem. Stejnou mincí se snaží oplácet i Nicholas Winton, který je navzdory požehnanému věku stále duševně svěží.

„Má kolem sebe dobré lidi, kteří se o něj starají. Komunita, kde bydlí, mu nejen dvakrát denně vozí jídlo, ale mluví s ním, dělají mu společnost. To je taková odměna za jeho dobré činy,“ myslí si Věra Egermeyer, která svůj život rozdělila mezi Nový Zéland a Česko.

Sira Nicholase dobře zná, byť nepatří mezi Wintonovy děti. Narodila se až těsně po odjezdu posledního z proslulých Wintonových vlaků a zakusila nacistické útrapy, když se s maminkou dostala do Terezína.

Nicholas Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

„Snažíme se opatrovat skutečný příběh a odkaz Nicholase Wintona. On sám nemá rád, když ho označují za hrdinu. Vždycky zdůrazňoval, že on neriskoval svůj život. Sám opatrně říká, že tohle by mohl udělat každý. Chceme umožnit lidem, aby se jeho činem inspirovali," říká Laurence Watson, vnuk Nicholase Wintona, který si s dědečkem pravidelně telefonuje a navštěvuje ho.

„On už je velmi, velmi starý, ale současně pořád plný života. A je tak strašně vtipný. Mnohem vtipnější, než se to kdykoli podaří mně. Je samá legrace a čiší z něj radost, že je naživu."

Cestou se podívá do kokpitu

Winton dnes do Prahy dorazí i se svou rodinou, v Česku se ale zdrží jen pár hodin. „Ne, že by tu Winton nechtěl být déle, on by tu určitě byl i dva týdny, ale ze zdravotních důvodů,“ vysvětluje režisér a Wintonův dobrý přítel Matej Mináč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co se těší sir Nicholas Winton do Prahy? Na kokpit, město, ale hlavně na své děti, říká režisér a Wintonův dobrý přítel Matej Mináč

„Před dvěma týdny mi Winton potvrdil, že se do Prahy hrozně těší. Těší se ve všech směrech – jednak poletí speciálním letadlem a má slíbeno, že se bude moct podívat do kokpitu,“ říká Mináč.

Připomíná, že Winton je vášnivý pilot, který si v 25 letech udělal zkoušky a před dvěma roky pilotoval cesnu. „Teď asi pilotovat nebude, i kdyby chtěl,“ směje se Mináč, pro kterého je Winton také velký dobrodruh.

„Hlavně se strašně těší, že se setká s Wintonovými dětmi,“ doplňuje. Na Pražském hradě by jich měl potkat osm. Sedm z České republiky, jedno z Británie.

Státní vyznamenání pro Nicholase Wintona potěší i základní školu v Kunžaku

Číst článek

Nicholas Winton | Foto: Český rozhlas

Vyznamenání na Hradě, noví generálové, koncerty. Slaví se výročí vzniku Československa

Číst článek

Jiří Hošek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme