Domov důchodců v Příboru sbírá staré věci. Seniorům pomáhají při vzpomínání

S pomocí předmětů z dob minulých se mohou senioři v příborském domově důchodců vracet ve vzpomínkách do mládí. Speciální místnost je vybavena starodávnými obrazy i záclonami, v jídelně zase odstranili moderní hrnky a nahradili je porcelánovými šálky. Předměty sbírají pracovníci domova od dárců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Celý život si hospodařili ve svém a obklopovaly je důvěrně známé a milé věci. Když se pak někteří z nich stěhují na stáří do ústavů, mohou si připadat vytrženi ze svého prostředí a cítit stesk.

V domově důchodců v Příboru na Novojičínsku se svým klientům rozhodli pomoci. Odpolední kávu nebo čaj si tak mohou dopřát z dobového nádobí. Senioři jsou pak prý spokojenější a klidnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důchodci z domova v Příboru si mohou připomínat mládí i pomocí starodávných hrnků

„Jsou na to zvyklí a pěkně si to tady užívají,“ potvrzuje pečovatelka Marcela, zatímco nese na stůl nápoje.

U stolu sedí dvě staré dámy, 88letá Vlasta a 89letá Štěpánka, u sebe mají ruční mlýnek a vzpomínají: „Vždycky na snídani mamka vařila kávu a dala tam pár zrnek zrnkové kávy.“

V jídelně je k dispozici celá řada starodávných hrnečků. „Tím, že starší lidé pijí z dobového hrnečku, připomíná jim to doby jejich mládí. Vybaví se jim dobré pocity, které u toho zažívali, a celkově to vytváří takovou atmosféru, kterou kdysi jako mladší zažívali. Proto to má takový význam a využíváme toho,“ vysvětluje ředitelka domova Kamila Demlová.

Shání dezertní talířky

Někteří senioři mají dokonce nádobí vlastní. Nejmilejším kouskem 93leté paní Boženy je hrneček, který jí z tehdejšího Leningradu přivezl syn. „Nic jiného tu nemám, doma jsem toho měla hodně,“ povzdechne si.

V domově důchodců nově zřídili také vzpomínkovou místnost vybavenou starým nábytkem i bytovými doplňky.

Častou návštěvnicí je tam 82letá paní Miluše. Oblíbila si zejména obraz, který jí připomíná domov. „Doma jsem též měla jeden, všechno děcka rozebrala. I tu sošku jsem měla, ty jeleny,“ dodává.

Sbírka dobových předmětů v domově dál pokračuje. Teď by pracovníci uvítali zejména starodávné talířky na zákusky.


Zvětšit mapu

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme