Německo uvolní na pomoc Syřanům půl miliardy eur, postaví uprchlický tábor

Situace syrských uprchlíků je podle pozorovatelů kritická. Za hranice země jich prý utekly už přes 3 miliony, dalších 6 milionů uprchlíků je přímo v Sýrii. Zástupci více než 30 zemí světa a mezinárodních nevládních organizací dnes v Berlíně hledali řešení této humanitární krize. Německo se zavázalo k finanční i materiální pomoci a je prý připravené syrské uprchlíky i přijmout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské děti v uprchlickém táboře u tureckých hranic

Syrské děti v uprchlickém táboře u tureckých hranic | Zdroj: Reuters

Před blížící se zimou je podle pozorovatelů nejvyšší čas vymyslet strategii, na které by se podílelo celé mezinárodní společenství.

Země, které sousedí se Sýrií, už nemohou přijímat další uprchlíky. Zvlášť napjatá situace je v Jordánsku a v Libanonu – čtyřmilionová země přijala více než milion syrských uprchlíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes 3 miliony Syřanů jsou v utečeneckých táborech v okolních zemích. O pomoci se radila konference v Berlíně. Více zpravodaj Pavel Polák

„My v Německu si ani nedokážeme představit, jaká velká výzva to pro tyto země je. Doufám, že z této konference vzejde silný signál solidarity,“ řekla před začátkem setkání kancléřka Angela Merkelová.

Samo Německo se jako organizátor konference zavázalo k finanční pomoci.

„Z německého rozpočtu uvolníme po následující tři roky 500 milionů eur. Už z tohoto plánu je zřetelné, že v případě Sýrie bohužel nemůžeme počítat s rychlým řešením tohoto konfliktu,“ prohlásil ministr zahraničních věcí Frank Walter Steinmeier.

Berlín je také údajně připraven přijmout více než 20 tisíc uprchlíků.

„Německo postaví v následujících osmi týdnech ve spolupráci s dětským fondem OSN v Iráku nejméně jeden uprchlický tábor,“ dodal rozvojový ministr Gerd Müller.

Zaorálek: Česká pomoc není zanedbatelná

Česká republika uvolnila za poslední tři roky 120 milionů korun na pomoc syrským uprchlíkům. Vláda se tuto pomoc zatím nechystá rozšiřovat.

„Neplánujeme v této době a není shoda na tom, že bychom měli přijímat nějaké velké množství uprchlíků, podobně jako to třeba dělá Německo,“ potvrdil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Stávající pomoc ze strany České republiky podle něj není zanedbatelná: „Jedná se o prostředky, které se snažíme dávat do škol, zdravotnických zařízení, na nejrůznější účely. Česká republika se hlavně orientuje na děti.“

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme