Belgičané si připomněli 100 let od krvavé bitvy u Yper

Belgické město Ypry přesně před 100 lety vstoupilo do dějin kvůli brutálnímu německému útoku na pozice belgické armády a jejích spojenců. Město dalo název otravnému plynu yperit, který zde Němci vůbec poprvé použili. Sto let staré hrůzy první světové války si dnes připomněli v okolí Yper, kde se tehdy válčilo mnoho měsíců a kde padly tisíce vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický král Filip

Belgický král Filip | Zdroj: Reuters

Belgický král Filip připomněl slavné vyobrazení, které před 100 lety obletělo svět.

Je na něm německý císař Vilém spolu s tehdejším belgickým panovníkem Albertem. Vilém ukazuje na zdevastovanou krajinu u Yper. „Vidíte, ztratil jste všechno,“ říká Albertovi. Ale belgický král mu odpovídá: „O svou duši jsem nepřišel“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgie si připomněla 100. výročí bitvy u Yper, kde v několik měsíců trvajícím boji padly tisíce vojáků. Událost přiblížil Ondřej Houska

Tento příběh, o kterém dnes mluvil současný belgický král, vystihuje utrpení Belgičanů za první světové války. Jejich země se po německé agresi stala bojištěm. Tvrdé boje postihly i okolí Yper.

Na flanderských polích každý rok rostou vlčí máky, které jsou dodnes vzpomínkou na stovky tisíc vojáků, kteří v této části Evropy přišli o život.

U velkého památníku tehdejším bojům ve městě Nieuwpoort dnes četli 100 let staré dopisy vojáků z fronty.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové bychom měli být vděční za kontrast, v jakém jsou tyto vzpomínky vzhledem k dnešní situaci v Evropě.

Jak říká Merkelová, nemůžeme být dost vděční za to, jak moc se od té doby časy v Evropě změnily.

Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

Podle německé kancléřky je přirozené, že je dnes právě belgický Brusel centrem Evropské unie.

Evropská unie podle Merkelové ztělesňuje svobodu, demokratické hodnoty a respekt k mezinárodnímu právu.

Vojáky, kteří padli v první světové válce, podle Merkelové nejlépe uctíme tím, že budeme tyto hodnoty vyznávat, a také prosazovat proti těm, kteří je v dnešním světě nerespektují.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme