Mistr Hanuš z Prahy (a z Litovle)

Brož z jeho dílny nosí třeba diplomatka Madeleine Albrightová. Narodil se a tvoří pod Pražským hradem, dobře to ale už od dětství zná i v Litovli nebo na pískovně Náklo...

Pražský rodák, ale po tatínkovi tak trochu i Litovelák, designér Hanuš Lamr (ročník 1976) je sympatický, pohodový a veselý muž, především ale vyhledávaný designér a výtvarník, sochař a zejména autor šperků.

Jeho dílo lze obdivovat například na výstavě ještě probíhající v olomoucké galerii Skácelík. Obdivu se mu však dostalo třeba i od Madeleine Albrightové. Brož nazvanou Hostina pak světová diplomatka (rozená Marie Korbelová) dostala při jedné z návštěv Prahy, když pátrala po detailech kolem své rodiny, a vídat ji tak může celý svět.

To rodinné kořeny Hanuše Lamra spadají prostřednictvím jeho otce Aleše, rovněž výtvarníka, do našeho regionu. Rodina Lamrova se dodnes věnuje kamnářství na Litovelsku. Malý Hanuš pak rád vzpomíná na babičku z Litovle, ale i na Javoříčko či výlety "na Náklo". Zároveň se hrdě hlásí k dalšímu předkovi, Aloisi Nerušilovi, cestovateli a původci četných přírodních sbírek v muzeích.

Právě inspirace přírodou - skalničkami u babičky, květy či plody rostlin, ale i zvířenou - je Hanušovým leitmotivem.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.