Poslanci se pokusí prodloužit lhůty pro kontrolu vydávání majetku církvím

Poslanci by dnes měli znovu jednat o prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání církevního majetku. Požadují to poslanci ČSSD. Základní lhůta pro kontrolu by měla být podle předlohy roční, a ne půlroční. Úřady totiž podle autorů návrhu nedokážou v půlroční lhůtě rozhodnout o vydání majetku a pak ve stejné lhůtě rozhodnutí zkontrolovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

„Zákon o majetkovém vyrovnání byl ve sněmovně schválen v noci a nad ránem přes odpor Senátu o jeden nebo dva hlasy. Jsem přesvědčen, že je naprosto nutné, aby byl dostatek času pro kontrolu vydávaného majetku, protože zákon je enormně špatně nastaven. A nemá smysl se bavit o tom, jestli to byl záměr, nebo neschopnost,“ říká poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Návrh se už v červnu pokusila neúspěšně zamítnout TOP 09.

„Stát dal církvím zákonem lhůty, které církve dodržely, byť s vypětím největších sil. A teď si chce stát na své straně lhůty prodloužit. To není v partnerství, které je potvrzené smlouvou mezi státem a církvemi, v pořádku,“ vysvětlil důvody poslanec TOP 09 Jan Farský.

Církevní restituce | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme