Na okraji Břeclavi je spousta nevybuchlé munice z války, k nálezům se jezdí skoro každý měsíc

Pohybovat se v okolí zničeného muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku je stále velmi nebezpečné a pyrotechnici na místě zůstanou i v příštích dnech. Podobný problém trápí dlouhodobě i lidi na okraji Břeclavi v Bořím lese. Na konci druhé světové války tam totiž explodovala továrna na výbušniny a pozemky v okolí stále nejsou vyčištěné. Pyrotechnici tam k nálezům nevybuchlé munice vyjíždějí takřka každý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Munice, kterou lidé nacházejí v Bořím lese u Břeclavi

Munice, kterou lidé nacházejí v Bořím lese u Břeclavi | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Z třinácti letošních výjezdů do Bořího lesa museli pyrotechnici pětkrát volit odstřel přímo na místě, převoz munice by byl velmi nebezpečný.

„Munice, kterou tady nacházíme, je ve spoustě případů rozhozená a ne úplně zničená. Elementy z té jámy byly rozhozeny po prostoru, tím jsou i nebezpečné. S jistotou nemůžeme určit, v jakém stavu jsou iniciační mechanizmy. Vždy musíme předpokládat, že jsou v horším stavu, tedy v odjištěném,“ vysvětluje policejní pyrotechnik Bohuslav Kuda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nevybuchlé munici v Bořím lese na okraji Břeclavi natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

Zasaženo je asi 1800 hektarů lesa, vyčistit se před více než deseti lety podařilo pouze 15 procent areálu.

„Při poslední čištění bylo vytěženo asi 24 tisíc kusů munice, to jsou obrovská čísla. Pokud se bavíme o těch nejvíce zasažených 500 hektarech, tak je to asi 50 tisíc kusů munice, která by tady ještě mohla být,“ říká mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Les je navíc volně přístupný. Kromě cyklistů a houbařů se tady pohybují i hledači kovů. Zahynulo tady už pět lidí, varuje břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová:

„Nebezpečí při manipulaci je tady vždycky. Doporučujeme, aby každý, kdo najde podezřelý předmět, který připomíná munici, informoval tísňovou linku 158, a my potom vyjedeme.“

Vyčištění zbývajících hektarů lesa by podle odhadů odborníků vyšlo asi na 155 milionů korun, břeclavská radnice už proto jedná s ministerstvem vnitra o dalším postupu.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme