Zelný rynk na sobotu 1. listopadu

29. říjen 2014

Program literárně-publicistického magazínu Českého rozhlasu Brno na následující sobotu.

Magazín Zelný rynk přinese v premiéře fejeton Jana Krista, nazvaný O bytostné práci. Snad můžeme prozradit předem, že je zároveň o slivovici.

Pak zazní rozhovor Aleny Blažejovské s profesorem Ivem Pospíšilem, vedoucím Ústavu slavistiky na Masarykově univerzitě v Brně. Ústav slavistiky v listopadu pořádá mezinárodní konferenci o proměnách Střední Evropy v oblasti jazyka, literatury, kultury, politiky, práva a filozofie. Je to jen jedna z řady zajímavých konferencí, které toto pracoviště organizuje. V září proběhla konference o hodnotách v literatuře a na prosinec se chystá další na téma Česká a slovenská poezie: slovo a mlčení.

Četba z románu Martina Reinera Básník pokračuje devátou kapitolou s názvem Pilíř národa. Pro rozhlas připravil Ludvík Němec, v režii Zdeňka Kozáka čte Vladimír Krátký.

V rubrice Kulturní výročí si připomeneme, že od úmrtí brněnského herce Josefa Karlíka uplyne 30. října pět let. Medailon připravil Přemysl Hnilička.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.