Mafra má zaplatit 240 tisíc za zveřejnění odposlechů Nečasových, potvrdil úřad

Vydavatelství Mafra musí zaplatit 240 tisíc korun za zveřejnění některých informací z odposlechů telefonických hovorů expremiéra Petra Nečase (ODS) s někdejší šéfkou jeho kabinetu a současnou manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zamítl rozklad Mafry proti uložené sankci, a rozhodnutí je tak pravomocné. Vydavatelství se chce obrátit na soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vydavatelství Mafra

vydavatelství Mafra | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Aktron

„Sankce ve výši 240 tisíc korun byla uložena proto, že byly zveřejněny informace pocházející z odposlechu telekomunikačního provozu pořízené orgány činnými v trestním řízení, což zakazuje trestní řád,“ vysvětlila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů považujeme za nezákonné a budeme se proti němu bránit správní žalobou u Městského soudu v Praze,“ sdělila mluvčí vydavatelství Silvie Škábová.

Soukromý charakter informací

Přepisy policejních odposlechů uveřejnila v květnu Mladá fronta Dnes, kterou Mafra vydává. Obsahovaly mimo jiné i důvěrná oslovení. Ochránci dat následně varovali před zveřejňováním informací soukromého charakteru, které pocházejí z odposlechů v rámci trestních řízení.

Už tehdy uvedli, že v těchto případech se nelze odvolávat na veřejný zájem nebo se obhajovat tvrzením, že politik nemá nárok na ochranu soukromí.

Nečas a jeho současná manželka figurují v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby ke sledování expremiérovy bývalé ženy Radky a také v případu údajných trafik pro tři exposlance ODS. Nagyová navíc čelí společně s lobbistou Ivem Rittigem obvinění kvůli údajnému vyzrazování utajovaných informací Bezpečnostní informační služby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme