Energetické štítky budou mít od příštího roku i trouby a digestoře

Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickým štítkem se od ledna 2015 rozšíří na odsavače par a elektrické i plynové trouby. Nově budou štítky při prodeji používat také internetoví obchodníci s domácími spotřebiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Povinné štítkování bylo v minulých letech zavedené u chladniček, myček nádobí, praček, vinoték, klimatizátorů a sušiček prádla, od letošního září platí i pro vysavače.

„Jedná se o ochranu zákazníka, aby si dokázal na základě určitých standardizovaných procesů srovnat podobné výrobky nejenom podle ceny, podle některých provozních parametrů, ale i podle budoucí spotřeby energie,“ vysvětluje Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povinné štítkování elektrospotřebičů se rozšíří. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal Juraje Krivošíka ze Střediska pro efektivní využívání energie

Nejdůležitější novinkou od 1. ledna 2015 je zavedení energetického štítkování u nových typů spotřebičů, konkrétně jde o digestoře, ohřívače vody, elektrické i plynové trouby a některé systémy vytápění.

„Bude se to týkat i prodeje přes internet, to znamená, že jakákoli internetová prodejna u nových výrobků bude muset energetické štítky zobrazovat jako grafický soubor, aby zákazník měl informaci k dispozici,“ popsal druhou významnou změnu Krivošík.

Od 1. července 2017 by se pak měl dále snížit maximální příkon vysavačů uváděných na evropský trh na 900 wattů. Od letošního září se smějí vyrábět pouze vysavače s příkonem do 1600 wattů.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme