Při sesuvech půdy na Srí Lance zemřelo nejméně sto lidí

Více než 100 lidí zemřelo pod sesuvem půdy, který dnes zavalil domy zaměstnanců čajové plantáže v centrální části Srí Lanky. Úřady pohřešují několik desítek dalších. Agentuře Reuters to řekl srílanský ministr pro řešení přírodních katastrof Mahinda Amaravíra. Sesuvy způsobily monzunové deště, které život na Srí Lance komplikují několik posledních týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlína zavalila asi 150 domů v centrální vrchovině Srí Lanky. Záchranné práce jsou v plném proudu (ilustrační foto)

Hlína zavalila asi 150 domů v centrální vrchovině Srí Lanky. Záchranné práce jsou v plném proudu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Pozastavili jsme záchranné operace kvůli tmě a nepříznivému počasí. Existují obavy z dalších sesuvů půdy. Budeme pokračovat zítra,“ uvedl dále ministr z místa neštěstí v okrese Badulla, asi 220 kilometrů východně od hlavního města Kolomba.

Bahnitá půda se v důsledku monzunových dešťů uvolnila v půl osmé ráno místního času a smetla 150 domků zaměstnanců čajové plantáže.

V centrální vrchovině ostrovní Srí Lanky se pěstuje světově proslulý cejlonský čaj. Nynější období dešťů na Srí Lance trvá od října do prosince.

Podle Amaravíry je sesuv nejméně tři kilometry dlouhý. Po možných přeživších dnes podle agentury AP pátralo na 500 vojenských i civilních záchranářů.

Agentura Reuters informovala, že lidé z postižené vesnice dostali už v letech 2005 a 2012 doporučení, aby se z místa odstěhovali kvůli velkému riziku sesuvů.

Většina Srí Lanky v posledních týdnech zažívá vytrvalé deště a úřady varovaly před sesuvy půdy a rizikem padajícího kamení. Doposud ale žádné oběti hlášeny nebyly.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme