Sněmovnou neprošel návrh zákona o šumavském parku. Ministr Brabec slíbil vlastní úpravu

Poslanecká sněmovna po víc než tříhodinové debatě zamítla senátní zákon o Národním parku Šumava, proti němuž brojily hlavně ekologické organizace. Šumavu by podle nich otevřel developerům. Poslanci se rozhodli dát přednost úpravě, kterou slíbil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Pro zamítnutí nakonec hlasovalo 93 ze 158 přítomných poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Vydra

Řeka Vydra | Foto: Pavel Halla

Zamítnout normu už v prvním čtení navrhli poslanci z hnutí Úsvit a TOP 09. Podle těch jde na ruku developerům, stavebním firmám. A podle šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury se na šumavské pozemky už chystají spekulanti.

„Měli jsme mnoho indicií o tom, že mnoho podnikatelů, kteří jsou propojeni s politiky, tam mají osobní zájmy. Buď už dokonce jsou vlastníky některých pozemků, nebo to mají předjednáno,“ uvedl.

Senátní návrh v poslanecké sněmovně naopak hájil senátor Pavel Eybert z ODS. Podle toho jsou obavy z boomu výstavby na Šumavě zbytečné:

„Je to lichá představa, platí územní plány jednotlivých obcí a ty jde změnit jenom po souhlasu Správy NP Šumava a dalších orgánů, které se k tomu vyjadřují. A v zákoně je napsáno, že nelze měnit užití pozemků, jakákoli změna územního plánu je ale změna užití pozemku.“

Snaha o propuštění návrhu aspoň do výborů nakonec neuspěla. Pokoušeli se o to občanští demokraté a komunisté. Podle těch Národní park Šumava nějaký zákon potřebuje a ten senátní by se dal ve výborech upravit.

Brabec má jinou předlohu

Řadu koaličních i opozičních poslanců přesvědčil k zamítnutí senátní předlohy ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec.

Jeho resort připravuje novelu zákona o ochraně životního prostředí, která podmínky fungování národních parku řeší a podle Brabce je tato norma lepší a komplexnější.

„Chceme vyvážit ochranu přírody v klidových územích, kde bude možno kriticky ohrožené druhy chránit. A tam, kde to není úplně bezpodmínečně nutné, a to je dnes poměrně významná část Šumavy, lidi prostě pustíme. V určitých částech roku, třeba když nehnízdí tetřev,“ nastínil.

Ministr Brabec slibuje šumavským obcím i ochráncům přírody i tolik očekávanou stabilitu. Pokud projdou návrhy změn v této normě, měly by pak platit 15 let.

Zákon teď prošel meziresortním řízením a do vlády ho chce ministerstvo životního prostředí poslat do konce listopadu. Ve sněmovně by se měl objevit na její lednové schůzi.

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme