Rusko a Ukrajina se na dodávkách plynu nedohodly. Evropa míří k plynové krizi

Rusko a Ukrajina se ani po celonočních jednáních v Bruselu nedohodly na obnovení dodávek zemního plynu. Oznámila to Evropská komise, která jednání zprostředkovala. Evropa se tak opět přiblížila opakování plynové krize z let 2006 a 2009. Jednání obou zemí by ale měla pokračovat dnes odpoledne. Rusové zastavili dodávky plynu Ukrajincům v červnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

Ukrajina nemá dost zemního plynu na celou nadcházející zimu. Pokud Rusové dodávky neobnoví, mohli by Ukrajinci začít z potrubí na svém území odebírat plyn určený pro země Evropské unie. Přes Ukrajinu přitom do EU plyne zhruba polovina ruských dodávek zemního plynu.

Rusové přestali Ukrajině plyn dodávat kvůli sporům o cenu a staré dluhy. Tyto sporné body už Moskva i Kyjev za prostřednictví Bruselu vyřešily. Rusko ale požaduje platby předem a garance, že je Ukrajina za plyn schopná platit.

Ukrajina i Evropská unie tvrdí, že Rusko využívá zemní plyn jako zbraň v současných sporech na východě Ukrajiny. Rusko to odmítá s tím, že jde jen o byznys.

Čeští představitelé tvrdí, že Česka by se spor nijak nedotkl, protože země má dost plynu v podzemních zásobnících a dokáže ho nahradit i z jiných zdrojů. Některé východní země EU by ale mohly být vážně ohroženy, protože jsou na odběru z Ruska více závislé.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme