Haitské děti mohou díky pomoci Čechů chodit do nové školy

Mají sny, které většina českých dětí nezná. Chtějí chodit do školy. Řeč je o haitských dětech. Díky pomoci olomoucké Arcidiecézní charity mohou v jedné z nejchudších zemí světa chodit do nové moderní školy. Češi přispěli nejenom na její stavbu. V projektu Adopce na dálku podporují také stovky dětí z celého Haiti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti. Ostrov po zemětřesení.

Haiti. Ostrov po zemětřesení. | Foto: Pavel Polák

Nová škola stojí v Gonaives. Nedávno se přímo odtamtud vrátila Kristýna Lungová, která má v Arcidiecézní charitě Olomouc na starosti haitské projekty.

„Čeští dárci přispěli pěti miliony korun, což byla téměř polovina celé částky na školu. Jsou to dvě budovy s kapacitou 700 dětí, zatím jsou tam třídy od první do šesté, plus ještě třídy předškolní,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci haitským dětem mluvila s Kristýnou Lungovou z olomoucké Arcidiecézní charity redaktorka Radka Kvasničková

Školu se podařilo postavit během jednoho roku a podle Kristýny Lungové se jedná o jednu z nejmodernějších v zemi. „Stojí na kopci, je to velmi dobrá budova, odolná proti všem přírodním katastrofám.“

Do nové školy chodí i děti, které jsou zařazeny do projektu Adopce na dálku. Tento projekt se ale týká i dětí z jiných částí Haiti. „Celkově to je téměř 400 dětí, které v současné době máme v adopci, a už více než 300 dětí adopcí prošlo,“ přibližuje Kristýna Lungová.

Děti na Haiti nemají jednoduchý život. Škola je pro ně opravdu splněným snem. „Když jim řeknete, že mohou chodit do školy, tak skáčou metr vysoko. Pro ně je to možnost, jak zlepšit ten svůj dosavadní život i život celé rodiny.“

Kristýna Lungová na své cestě potkávala chudé děti na každém kroku. Doufá proto, že se najdou další Češi, kteří haitské děti podpoří. „Stále hledáme nové dárce, protože ta potřeba je tam obrovská. Vybíráme opravdu ty nejchudší z nejchudších. Čím více bude dárců, tím více vzdělání těm dětem budeme moci poskytnout,“ dodává Kristýna Lungová.


Zvětšit mapu

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme