Američané žádali Polsko o zadržení režiséra Polanského. Neuspěli

Spojené státy neúspěšně žádaly Polsko o zadržení režiséra Romana Polanského. Světoznámý filmař byl ve Varšavě v tomto týdnu na slavnostním otevření židovského muzea. V Americe čelí už 36 let vězení za znásilnění nezletilé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski

Režisér Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

„Žádost k nám došla anglicky, nesplňovala formální náležitosti,“ řekl televizi TVN24 náměstek ministra zahraničí Rafal Trzaskowski.

„Navíc má Roman Polanski obrovské zásluhy o polskou kulturu. V souvislosti s tím rozumím, že v jeho případě je problematické dojít k jednoznačnému rozhodnutí,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA neúspěšně žádaly Polsko o zadržení režiséra Polanského. Podrobnosti přidává zpravodaj Vít Pohanka

Americká prokuratura proto bude muset požádat znovu, jestli na vydání Polanského opravdu trvá.

Režisér dal letos najevo, že by chtěl v Krakově natočit chystaný film o Dreyfusově aféře. Nejdřív chce mít ale jistotu, že nebude v Polsku zadržený, jak se mu stalo před několika lety ve Švýcarsku, nebo dokonce vydaný do Spojených států.

Roman Polanski je v Polsku doslova národní ikonou, většina obyčejných Poláků si ale myslí, že by mu sláva neměla zajišťovat zvláštní postavení před zákonem. Podle jednoho průzkumu chtěla jeho ochranu před Američany po zadržení ve Švýcarsku jen asi čtvrtina dotázaných.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme