Američané dali dvěma českým vojákům v Afghánistánu vysoká vyznamenání

Dva čeští vojáci působící v Afghánistánu dostali čtvrté nejvyšší americké armádní vyznamenání, které může jednotlivec získat. Bronzovou hvězdou, kterou dostávají vojáci například za hrdinství nebo za zásluhy v bojích, vyznamenali Američané Davida Lavičku, který působí jako vedoucí praporčík, a Jiřího Pazděru, velitele strážní roty, která uplynulý půlrok hlídala spojeneckou základnu Bagram.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci, které Američané vyznamenali za práci v Afghánistánu. Vlevo David Lavička, vpravo Jiří Pazděra

Čeští vojáci, které Američané vyznamenali za práci v Afghánistánu. Vlevo David Lavička, vpravo Jiří Pazděra | Zdroj: ČTK

„Je to opravdu nádherná medaile,“ uvedl Jiří Pazděra. „Určitě bude mít nějaké čestné místo na mojí poličce,“ dodal.

Vysoké vyznamenání prý nebere jen jako osobní ocenění, ale i jako ocenění celé jeho roty. „Za to, co jsme za poslední půlrok v Afghánistánu předvedli,“ poznamenal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ocenění od Američanů i o práci v Afghánistánu mluvil velitel strážní roty na základně Bargam Jiří Pazděra

Za úspěch považuje zejména to, že počet raketových útoků, které základnu Bagram ohrožují, začal v posledních měsících klesat.

Bronzové pěticípé hvězdy vojákům předával americký generálmajor Stephen Townsend. Byla to prý jeho první zkušenost s českými vojáky a podle Pazdery dal najevo, že je s nimi velmi spokojen.

„Dokonce se doslovně projevil, že kdyby si mohl v Afghánistánu ponechat pouze jeden koaliční národ, tak by žádal, aby to byli Češi,“ dodal Pazděra.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme