Hradec Králové už zdobí na advent, řada měst chystá novinky

Do prvního adventu zbývá měsíc. V tu dobu rozzáří většinu měst v Královéhradeckém kraji vánoční výzdoba. Některá města už proto začala s její instalací. Například v Hradci Králové už na sloupech visí první ozdoby. Na řadě míst překvapí spousta novinek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adventní věnec v centru Miroslavi na Znojemsku už čeká na rozsvícení

Adventní věnec v centru Miroslavi na Znojemsku už čeká na rozsvícení | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Hradec Králové bude mít nově tři velké vánoční stromy. Ke dvěma na Velkém a Masarykově náměstí přibyde další na náměstí 28. října. Všechny jehličnany už jsou vybrané.

Hlavními kritérii byla dostatečná velikost, optimálně 15 metrů a více.

„Ve špici budou ozdobené novou vánoční hvězdou, dále LED osvětlením, padajícími rampouchy a dalšími motivy. Novinkou od loňského roku je ozdobení vánočních stromů i během dne. Na stromech jsou vánoční symboly v podobě koulí, které jsou patrné i za denního světla, když je veřejné osvětlení vypnuté,“ popisuje ozdobu Tomáš Pospíšil z hradeckých technických služeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O adventní výzdobě v Královéhradeckém kraji natáčel redaktor Ondřej Vaňura

V královéhradeckých ulicích se objeví bezmála 140 vánočních motivů v podobě hvězd, chocholů a dalších. Ty budou například na sloupech a pouličních lampách. Osvětlení se dočká i 34 velkých stromů.

„Nejen střed města jako Ulrichovo náměstí, Karla IV. a nábřeží, ale například Riegrovo nebo Denisovo náměstí. Součástí vánoční výzdoby je i osvětlení v blízkosti mateřských a základních škol,“ vyjmenovává Pospíšil.

Osvětlení bude Hradec Králové stát 300 tisíc korun. V Náchodě se budou novinky týkat hlavně osvětlení stromu na Masarykově náměstí. Nová světla by měla v době adventu rozzářit i parkoviště za radnicí.

„Mohu prozradit, že vánoční strom bude osvětlen v bílé barvě. Osvětlení, které bylo na vánočním stromě v předchozích letech, poputuje do příměstských částí. Náchod letos do osvětlení investuje 136 tisíc korun,“ říká Nina Adlof z náchodské radnice.

vánoční stromeček | Foto: Stock Exchange

V Rychnově nad Kněžnou začnou s výzdobou v listopadu. Už teď ale mají všechny potřebné žárovky opravené. Největší vánoční strom bude tradičně na Starém náměstí, ve městě se ale objeví ještě minimálně další dva.

V Trutnově letos plánují výzdobu o něco rozšířit. Nakoupí nová světla, která budou podél hlavních tepen ve městě. Na Krakonošově náměstí bude stát stříbrný smrk.

„Částka, která by mohla být pro tento účel uvolněná, se pohybuje mezi 200 až 300 tisíci korunami. S ohledem na nedávno proběhlé komunální volby vlastně teprve až teď připravujeme výběrové řízení,“ vysvětluje Veronika Svobodová z trutnovské radnice.

Ve městech se vánoční výzdoba rozsvítí o prvním adventním víkendu - 29. listopadu.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme