Ministr Chovanec vyzval firmy, aby odvezly munici ze skladů ve Vrběticích

Ministři obrany a vnitra, Martin Stropnický z hnutí ANO a Milan Chovanec z ČSSD, uklidňovali obyvatele vesnic v okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Ministr Chovanec vyzval soukromé firmy, které mají areál pronajatý, aby odvezly munici ze zbylých objektů. Pokud tak neučiní, o vyklizení se prý postará stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec a ministr obrany Martin Stropnický diskutovali s obyvateli Vlachovic na Zlínsku, kde se řeší následky nedávného výbuchu muničního skladu

Ministr vnitra Milan Chovanec a ministr obrany Martin Stropnický diskutovali s obyvateli Vlachovic na Zlínsku, kde se řeší následky nedávného výbuchu muničního skladu | Zdroj: ČTK

Jeden z muničních skladů ve Vrběticích v polovině října vybuchl a následně vyhořel. Od té doby jsou dva zaměstnanci nezvěstní. Z poměrně rozsáhlého areálu jsou dosud občas slyšet samovolné výbuchy.

Lidé politikům vytýkají, že s řešením otáleli. Ministry tak ve Vlachovicích, kam Vrbětice spadají, uvítaly desítky místních s transparenty jako „Chceme bezpečí“ nebo „Stop nedostatku informací“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ministrů ve Vlachovicích mluvili starosta Valašských Klobouků Dalibor Maniš a redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný

Podle ministra Stropnického ale práce zdržuje hlavně stav muničních skladů.

„Na počátku nemohl nikdo odhadnout délku a charakter průběhu. To znamená, že nešlo o jednotlivou izolovanou explozi, ale že ten prostor je neustále živý. Což sanační i pyrotechnickou práci mimochodem značně komplikuje,“ vysvětlil.

Debata v místním kulturním domě byla poměrně bouřlivá. Veřejnost zajímalo, kdo je za provozování muničního skladu přímo zodpovědný, co přesně se v areálu nachází, zda nejsou objekty předimenzované a co hrozí případným viníkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku ministrů obrany a vnitra s obyvateli obcí, které leží v blízkosti vybuchlého muničního skladu, sledovala reportérka Andrea Kratinová

Vojenský ústav technický, jehož zřizovatelem je resort obrany, uzavřel smlouvy na pronájem areálu ve Vrběticích se čtyřmi firmami. Ty mají podle Stropnického řádnou licenci na obchod s municí.

Společnosti teď musejí dodat seznam všeho, co v objektech skladují. Skutečnost, že se jedná o soukromý majetek, vyčištění skladů od munice komplikuje. „My samozřejmě přemýšlíme, jak toho ten region zbavit, ale sami máme také limitované skladovací kapacity,“ připustil Stropnický.

V areálu je kolem 50 budov, výbušniny jsou zhruba v polovině z nich. Celkem se v objektech nachází asi tisíc tun munice. Pokud se stane, že firmy nebudou schopny odvézt materiál jinam, Chovanec slíbil, že pomůže stát.

Platné smlouvy do roku 2017

„My teď musíme během noci ještě najít právní pozici, protože pokud bychom tento materiál zabavovali, tak de facto zabavujeme majetek soukromých osob. A stát, aby předešel arbitráži, musí mít jasnou právní pozici,“ upozornil ministr.

Provozovatelé skladů mají platné smlouvy do roku 2017. Podle Chovance by sklady přesto měly být prázdné do několika měsíců.

Obyvatelé Vlachovic na Zlínsku, kde se řeší následky nedávného výbuchu muničního skladu, se setkali s ministrem obrany Martinem Stropnickým | Foto: ČTK

Starostu nedalekých Valašských Klobouků Dalibora Maniše návštěva ministrů Chovance a Stropnického potěšila. Oba politici prý projevili snahu vyřešit problém co nejdříve. Podle Maniše ale obce v okolí areálu neměly ani tušení, že se tam skladuje ostrá munice.

„V České republice došlo v uplynulých letech k privatizaci byznysu, jako je prodej munice a tak dál. Takže dnes soukromé firmy skladují tento nebezpečný materiál tak, jak skladují, a dle mého názoru jsou jednoznačně porušovány zásady bezpečnosti při nakládání s takovým materiálem,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostka Vlachovic Ludmila Nejedlá i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák z ČSSD se shodují, že o muničním skladu neměli mnoho informací

Podle starostky Vlachovic na Zlínsku Ludmily Nejedlé se sice vědělo, že se v areálu skladuje vojenský materiál, informace o konkrétním množství munice ale k dispozici nebyly.

„Obavy prosakovaly, oplocení celého areálu bylo připomínkováno. Ale na druhou stranu třeba firmy, které tam jsou, sdělily, že jsou jednotlivé objekty hlídány a střeženy,“ uvedla.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák z ČSSD upozornil, že více se o zabezpečení a množství skladované munice začalo mluvit až po výbuchu. A před explozí podle něj kraj stejně nemohl nic dělat.

„Jedná se o vojenský objekt, je tak i vedený, tudíž se vyjímá z kontroly a dozoru Zlínského kraje a my jsme tam žádné kompetence v této věci neměli,“ zdůraznil.

V pondělí chtějí ministři získat od vlády mandát na to, aby mohla v okolí zničené budovy zasahovat armáda. Na ostraze objektu se budou i nadále podílet policisté. Vznikla také petice požadující zrušení muničního skladu ve Vrběticích, zatím ji podepsalo asi 200 lidí. Proti skladování munice nejsou jen vesničané, ale i starostové přilehlých obcí.


Zvětšit mapu

Vladimír Kroc, Andrea Kratinová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme