Britské ministerstvo vnitra neví, kde je 50 tisíc odmítnutých žadatelů o azyl

Značný chaos v britském imigračním systému ukázala zpráva parlamentního Výboru pro veřejné účty. Z ní mimo jiné vyplynulo, že ministerstvo vnitra nemá tušení, kde se pohybuje 50.000 odmítnutých žadatelů o azyl. Pro londýnskou vládu je to další Jobova zpráva na poli, na kterém ztrácí asi nejvíc voličských hlasů. Kabinet Davida Camerona dlouhodobě neplní programový záměr snížit počet přistěhovalců mířících do Spojeného království na hranici 100.000 ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunští a bulharští emigranti ve Velké Británii: skupina rumunských gastarbajtrů, kteří právě dorazili do Británie

Rumunští a bulharští emigranti ve Velké Británii: skupina rumunských gastarbajtrů, kteří právě dorazili do Británie

Zpráva konstatuje hlavně obrovské nedostatky při posuzování žádostí o azyl; 11.000 lidí čekalo na verdikt sedm a více let, 29.000 žadatelů teď čeká na rozhodnutí ministerstva vnitra minimálně od roku 2007.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s přistěhovalci ve Velké Británii mluvil londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Ostrovním úřadům se taky kvůli problémům, mimo jiné s informačními systémy, nedaří posílat zpátky do vlasti odmítnuté žadatele o azyl. Takovýchto lidí, dnes nelegálních běženců, zmizelo kdesi v Británii 50.000. Vláda tvrdí, že už zdědila naprosto nefunkční systém, opoziční labouristé to popírají.

Imigrace je teď politickým tématem číslo jedna, stojí za vzestupem krajně pravicové strany UKIP, ale na mysli se má v první řadě příliv lidí z členských států EU, který Británie podle stávajících unijních pravidel nemůže regulovat a to kdekomu hodně vadí.

Příliv občanů z členských zemí Evropské unie je největší zátěží pro sociální systém, i když nová pravidla platná od dubna čerpání dávek lidem z EU výrazně ztížila.

První tři měsíce se nedají čerpat žádné dávky, ani lidé nemají nárok na takzvané sociální bydlení. Pak o dávky člověk požádat může, ale vyřízení žádosti může trvat až jeden rok. Příspěvky v nezaměstnanosti se pak pobírají jen po dobu šesti měsíců.

Etiopští běženci ve francouzském městě Calais | Foto: Reuters

Teď jsou například ve francouzském Calais necelé tři tisíce běženců, kteří se za každou cenu snaží do Británie dostat.

Velkou zátěž představují občané z EU pro bezplatný systém britské zdravotní péče; nemocnice jsou plné zahraničních pacientů, kteří třeba ani nejsou zaregistrovaní u svého místního praktického lékaře, což je nutná podmínka.

Čekací listiny na sociální bydlení jsou stále delší a teď je velmi aktuální téma škol, které kapacitně ani personálně nejsou schopné zvládnout příliv žáků, kteří nemají angličtinu coby mateřský jazyk, což se zákonitě projevuje na kvalitě školní výuky.

Otevřít pracovní trh byla chyba

Britská společnost se tradičně dávala za evropský vzor tolerantnosti a velkorysosti vůči cizincům.

Vládnoucí konzervativci a opoziční labouristé se teď ale shodují na tom, že bylo chybou v roce 2004 otevřít pro Čechy a další občany nových členských států EU britský pracovní trh. Lídr opozice Ed Miliband se za to před časem za labouristy dokonce omluvil.

Celá debata o přistěhovalectví z EU většinou ignoruje skutečnost, že imigranti do britské státní pokladny za posledních 10 let prokazatelně víc přivedli, než z ní ve formě různých dávek odčerpali, a to o zhruba 30 procent.

Přistěhovalců je 13 procent, muslimů pět

Debata je tak plná polopravd a britská veřejnost má velmi zkreslené informace, jak ukázal nejnovější průzkum Ipsos Mori pro Independent. Britové si myslí, že čtvrtinu populace tvoří přistěhovalci, přitom je to jen 13 procent. Domnívají se, že každý pátý obyvatel Spojeného království je muslim, přitom je to jen 5 procent lidí.

Mění se i slovník politiků – třeba ministra obrany Michaela Fallona musel okřiknout sám premiér, když Fallon prohlásil, že britská města zaplavují a obléhají imigranti. K tomu přispívá velmi tendenční informování o problematice imigrace ze strany některých sdělovacích prostředků, jako je v první řadě Daily Mail.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme