Prezident Burkiny Faso vyhlásil výjimečný stav. Demonstranti zapálili parlament

Burkinou Faso zmítají nepokoje. Desetitisíce demonstrantů zaplavily centrum hlavního města Ouagadougou, zapálily parlament a zaútočily na sídlo vládní strany i na radnici. Protestují proti návrhu na změnu ústavy, který by umožnil prodloužit funkční období dosavadnímu prezidentovi. Ten už nechal vyhlásit výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Burkině Faso zapálili parlament, vtrhli do budovy a pustili se do rabování

Demonstranti v Burkině Faso zapálili parlament, vtrhli do budovy a pustili se do rabování | Zdroj: Reuters

Blaise Compaoré, který zemi vládne posledních 27 let, také rozpustil vládu a vyzval opozici, aby ukončila násilné protesty. Při nich už údajně zemřeli nejméně tři lidé.

„V celé zemi byl vyhlášen výjimečný stav. Velitel ozbrojených sil je pověřen, aby uskutečnil toto rozhodnutí, které začíná platit dnes. Dnešním dnem jsem také rozpustil vládu, aby se vytvořily podmínky pro změnu. Vyzývám lídry politické opozice, aby ukončili protesty. Zavazuji se zahájit rozhovory o ukončení krize se všemi zúčastněnými stranami,“ stojí v prohlášení hlavy státu.

Blaise Compaoré (*1951) se chopil moci v roce 1987, a to díky puči. Od té doby zvítězil již čtyřikrát v prezidentských volbách, opozice je však vždy označila za zmanipulované. Compaoré je považován za klíčového politika západní Afriky a spojence Západu v boji proti islamistům. Ačkoli je Burkina Faso významným producentem bavlny, zůstává chudou zemí.

Dav demonstrantů dnes vnikl do budovy parlamentu v Ouagadougou a zapálil ji. Vyraboval také státní televizi a ukončil její vysílání.

Pak se přesunul před prezidentský palác, kde došlo ke střetu s policií. Armáda proti demonstrantům údajně nasadila slzný plyn, který shazovala i z vrtulníků.

Protestující se snažili zabránit poslancům, aby přijali ústavní dodatek, který by Compaorému umožnil příští rok znovu kandidovat v prezidentských volbách. Vláda už několik hodin po vypuknutí násilností návrh zákona stáhla, demonstranti přesto dál požadovali demisi kabinetu.

Opoziční hnutí již dříve vyzvala k vlně občanské neposlušnosti, kterou si chtěla vynutit prezidentovo odstoupení. Statisíce lidí vyšly do ulic už v úterý, aby vyjádřily nesouhlas s chystanou změnou ústavy. Protesty se mezitím rozšířily i mimo metropoli.

Vojáci se snaží zabránit demonstrantům ve vstupu do budovy parlamentu v Ouagadougou | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme